Четиримата мъже, обвинени в клането в московския театър, са идентифицирани

...
Четиримата мъже, обвинени в клането в московския театър, са идентифицирани
Коментари Харесай

Родината на заподозрените в руското клане е измъчвана от бедност и религиозни борби

Четиримата мъже, упрекнати в клането в московски я спектакъл , са разпознати от управляващите като жители на Таджикистан , някои от хилядите, които мигрират в Русия всяка година от най-бедните някогашни руски републики, с цел да се измъкнат от неприятното си битие, написа „ Асошиейтед прес “. 

Наред с ужасяващата беднотия , Таджикистан е цялостен с религиозно напрежение . Твърдолинейните ислямисти бяха една от главните сили, които се опълчиха на държавното управление в гражданската война от 90-те години, която опустоши страната. Екстремистите, които поемат отговорност за клането в Москва, при което починаха 139 души – клон на групировката „ Ислямска страна в прилежащ Афганистан – съгласно известията се набират главно от Таджикистан.

Четиримата обвинени, които бяха изправени пред московски съд късно в неделя по обвинявания в тероризъм, наподобява са били бити или ранени по време на задържането им. Единият беше докаран на количка, облечен единствено в болнична престилка.

Руският президент Владимир Путин в понеделник разказа обвинените като „ радикални ислямисти “ и повтори обвиняването си, че Украйна може да е изиграла роля макар безапелационните си отричания. Ето взор върху хората, войнствените групи и политическата история, свързани с офанзивата в Москва.

З аподозрените

Най-възрастният обвинен е 32-годишният Далерджон Мирзоев , който може да е живял незаконно в Русия. Той беше показан да седи в стъклена клетка в правосъдната зала с насинено око и насинено лице. Съобщава се, че Мирзоев е получил тримесечно позволение за престояване в град Новосибирск , само че то е изтекло. Във видеозапис от неговия разпит, споделен в съветските обществени медии, той твърди, че неотдавна е живял в московски хостел с различен от обвинените. Съдът сподели, че той е женен и има четири деца, само че не е ясно дали е бил нает. 

Сайдакрами Муродали Рачабализода , на 30 години, явно е незает. Регистриран като гражданин на Русия, той не може да си спомни в кой град, съгласно съветски вести. Когато се яви в съда, главата му беше неловко превързана, откакто съгласно известията съветски офицери отрязаха едното му ухо.

25-годишният Шамсидин Фаридуни явно е имал най-стабилния живот от четиримата обвинени. Той е регистриран в Красногорск, московското предградие, където са осъществени убийствата, и е работил във фабрика за подови настилки. Съобщава се, че той е споделил на разпитващите, че са му били препоръчани 500 000 рубли (около 5425 долара), с цел да извърши офанзивата – еквивалент на към 2,5 години междинна заплата в Таджикистан.

19-годишният Мухамедсобир Файзов беше доведен в правосъдната зала на количка, с прикован катетър и едното му око засегнато или изчезнало, и изглеждаше, че се отнася в безсъзнание. Той е работил като чирак в бръснарница в западащия град Иваново с текстилна фабрика, само че се оповестява, че е напуснал тази работа през ноември.

И слямското напрежение в Таджикистан

Смята се, че към 1,5 милиона таджикски мигранти са в Русия , откакто са избягали от бедността и безработицата, които изтезават тяхната планинска страна без изход на море. В Таджикистан има редица минерални запаси, само че промишлеността се развива постепенно заради закъснели задгранични вложения и неприятни геоложки данни, наред с други фактори. Въпреки че близо 10 милиона души са мюсюлмани , напрежението, обвързвано с исляма, е постоянно срещано събитие. Ислямистите бяха основен съперник по време на гражданската война от 1992-97 година , в която държавното управление умъртви до 150 000 души и опустоши стопанската система . Когато войната завърши, таджикският президент Емомали Рахмон предприе стъпки за внезапно ограничение на религиозните свободи.

Правителството ограничи броя на джамиите , които могат да бъдат издигнати, забрани на дамите и децата под 18 години въобще да посещават джамии и забрани религиозното образование отвън дома за деца. Критиците споделят, че рестриктивните мерки са насърчили хората да се извърнат към незаконни и радикални мюсюлмански фракции посредством интернет.

Таджикистан не е направил публично изказване за ареста на четиримата мъже, обвинени в нападението. Но Рахмон беше представен от държавната пресслужба да споделя на Путин в телефонен диалог, че „ терористите нямат нито народност, нито татковина, нито вяра “ .

И слямската страна против Русия

Повечето офанзиви, свързани с ислямски екстремисти, които засегнаха Русия през последния четвърт век, бяха осъществени от чеченски сепаратисти, като завладяването на учебно заведение в Беслан през 2004 година, при което починаха повече от 300 души – или бяха упрекнати върху тях, както при бомбените атентати в жилища от 1999 година, които провокираха втория руско-чеченска война. Но офанзивите, които започнаха през 2015 година, бяха поети от или приписани на групировката „ Ислямска страна “. Групата се опълчи на намесата на Русия в Сирия, където Москва се опитваше да наклони везните в интерес на силите на президента Башар Асад.

Правителството на Съединени американски щати съобщи, че разполага с разследваща информация, потвърждаваща, че Ислямска страна е виновна за офанзивата в Москва през уикенда.

След като групировката разгласи халифат в огромни елементи от Сирия и Ирак през юни 2014 година, хиляди мъже и дами от целия свят пристигнаха да се причислят към екстремистката формация . Те включват хиляди от някогашния Съветски съюз, измежду които стотици от Таджикистан.

Една от най-известните фигури, включили се към Ислямска страна , беше Гулмурод Халимов , който беше офицер от специфичните сили на Таджикистан, преди да дезертира и да се причисли към терористичната формация в Сирия през 2015 година През 2017 година съветските военни споделиха, че Халимов е бил погубен при съветски въздушен удар в Сирия.

Ислямска страна пое отговорност за бомбения атентат през 2015 година на съветски пътнически аероплан, прибиращ туристи от египетския курорт Шарм ал Шейх. Две години по-късно тя твърди, че стои зад самоубийствения атентат във трен на метрото в Санкт Петербург , при който починаха 15 души.

Две седмици преди клането в московския спектакъл съветски публични лица споделиха, че са унищожили членове на клетка на Ислямска страна, която е възнамерявала да нападна синагога. По-рано през месеца тя заяви за убийството на шестима бойци на Ислямска страна в региона на Ингушетия, прилежащ на Чечня.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР