Четири скорошни събития поставиха войната в Украйна в значително по-опасен

...
Четири скорошни събития поставиха войната в Украйна в значително по-опасен
Коментари Харесай

Бивш американски дипломат: Защо САЩ трябва да търсят примирие в Украйна?

Четири скорошни събития сложиха войната в Украйна в доста по-опасен курс.
— Руското анексиране на четири спомагателни украински провинции блокира компромисни решения, които бяха осъществими по-рано.
— Дезактивиращите офанзиви против двата тръбопровода „ Северен поток “ вършат невероятно в близко бъдеще връщането на Русия като главен снабдител на сила за Германия, даже в случай че войната в Украйна бъде прекъсната като по знамение.
— Украинската офанзива против моста към Крим даде на Русия предлог да ескалира офанзивите против украински цивилни цели.
— Руските ответни офанзиви против цивилни цели сигурно ще нанесат повече вреди на Украйна, в сравнение с Украйна може да нанесе на Русия.

Лидерите и на Русия, и на Украйна си сложиха невъзможни цели. Всъщност нито един участник във войната в Украйна не е издигнал цел, която може да възвърне мира в региона. Неотдавнашното включване на четири украински провинции от Русия в Руската федерация няма да бъде признато от съседите на Русия или от множеството европейски сили.

Предвид пристрастеностите, подбудени от войната и нейните жестокости, Украйна, даже с поддръжката на НАТО, не може да сътвори постоянна, функционираща страна във всички граници, които наследи през 1991 година

Ако Украйна се опита да си върне тези територии със мощ и бъде насърчена и овластена от Съединени американски щати и НАТО, с цел да направи това, Русия (и освен президентът Путин) доста евентуално ще унищожи Украйна в възмездие. Реалността надвива над илюзията, когато двете са в спор.

А в случай че войната би трябвало да спре с унищожаването на Украйна - и Киев и Лвов бъдат изравнени както Грозни в миналото - това ще допусна, че ескалацията не включва потреблението на нуклеарни оръжия. Ако съветският водач се усеща уверен, че задачата на Съединени американски щати и „ Запада “ е да го унищожат, какво ще му попречи да унищожи други, както е тръгнало?

Какво се обърка

Не трябваше да се случва. Когато Студената война завърши (чрез договаряния, а не посредством победа) и Съюз на съветските социалистически републики се раздели на 15 обособени страни (поради напън от вътрешната страна, а не отвън), Европа ненадейно беше цяла и свободна, което беше задачата на политиката на Съединени американски щати и НАТО по време на Студена война. За да се подсигурява бъдещата непоклатимост и разцвет на Европа, главната задача трябваше да бъде построяването на система за сигурност, обхващаща всички европейски страни.

Но поредност от американски президенти, от Клинтън до Тръмп, избраха вместо това да разширят НАТО, да скапват договорите за надзор на оръжията, поставили завършек на Студената война, и да включат някогашните руски републики във боен съюз, който изключва Русия. Бенджамин Абелоу заключи злокобните събития в своята проницателна книга " Как Западът докара войната до Украйна ".

Войната можеше да бъде предотвратена – евентуално щеше да бъде предотвратена – в случай че Украйна беше подготвена да се съобрази със съглашението от Минск, да признае Донбас като самостоятелна единица в границите на Украйна, да заобикаля военните съветници на НАТО и да обещае да не влиза в НАТО.

Въпреки това, това, което беше допустимо даже през януари 2022 година, може да не е допустимо в този момент. Руското анексиране на спомагателна територия покачва залозите. Но колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-трудно ще бъде да се избегне цялостното заличаване на Украйна.

Сигурността на Америка

Ние, американците, можем единствено да се възхищаваме на смелата опозиция, която украинците оказват на съветската инвазия, и би трябвало да се гордеем, че успяхме да подкрепим тяхната отбрана. Трябва да се направи всичко допустимо Украйна да оцелее като самостоятелна страна. Но това не значи, че Украйна би трябвало да си върне цялата територия, която наследи през 1991 година

Всъщност, като се имат поради всички пристрастености, събудени от войната и това, което я предшества (насилствената промяна на държавното управление през 2014 година, която доста руснаци смятаха за държавен прелом проведено от Съединените щати), популацията в някои региони евентуално ще се съпротивлява на връщането под контрола на Киев.

Някои ще настояват, че Съединените щати имат морално обвързване да поддържат каквото изискат украинските водачи, защото „ те знаят най-добре “. Не, те не знаят най-добре какво е в ползите на сигурността на американския народ и това би трябвало да бъде главната грижа на всяко американско държавно управление.

Те също по този начин, под напрежението на войната, може да не са най-хубавите съдии за личните си крайни ползи в региона на сигурността.

Бях дипломат в Съветския съюз през 1990 година, когато литовците оповестиха своята самостоятелност от Съветския съюз. Съединените щати в никакъв случай не са признавали анексирането на Литва, Латвия и Естония от Съветския съюз, тъй че литовците желаеха неотложно признание от страна на Съединени американски щати на тяхната самостоятелност. Имах цялостна благосклонност към стремежите на Литва, само че трябваше да обясня, че би било неточност да го върша, до момента в който Литва не стане фактически свободна. Защо? Защото през 1990 година признаването на Съединени американски щати съвсем несъмнено щеше да форсира руските репресии, на които Съединени американски щати не можеха да противодействат, без да рискуват нуклеарна война.

Литовците, дружно с техните балтийски съседи, резервираха мирните си претенции за самостоятелност. Съединени американски щати частно продължиха да оказват напън върху руското държавно управление да се въздържа от потребление на мощ и Държавният съвет на Съюз на съветските социалистически републики призна независимостта на Литва и двете й прилежащи страни през септември 1991 година, освобождавайки ги законно, преди останалата част от Съветския съюз да се разпадне.

Въпросът с Украйна и Русия, несъмнено, не е признаването на независимостта, а дали Съединени американски щати би трябвало да поддържат задачата на Украйна да възвърне контрола си над цялата територия, която получи при разпадането на Съветския съюз. Ако преследването на тази цел форсира прогресивното заличаване на Украйна, това явно не е в полза на Украйна.

Ефект върху света

Боевете в Украйна не престават и се ускоряват, до момента в който светът към момента се бори с пандемията от Covid-19 и остава уязвим към разновидности и нови патогени, както и до момента в който световното стопляне създава все по-разрушителни резултати.

Междувременно миграциите, породени от апетит, наводнения, войни и неприятно ръководство, надвишават потенциала даже на най-богатите страни да поемат страдащите. И към всичко това би трябвало да се добави опасността от Армагедон, нуклеарен холокост - нещо, което никой разумен водач не би рискувал. Но рационалността не може да се одобри нито във вътрешната, нито в интернационалната политика през днешния ден.

Позицията на Европа ще бъде подложена на съществено тестване през идната зима вследствие на фрапантно лимитираната търговия с Русия, изключително що се отнася до енергетиката.

Все по-често е евентуално европейската общност да упреква Съединените щати за политики, които подхранват инфлацията и водят до икономическа криза, изключително когато техните валути отслабват по отношение на $. Санкциите на Съединени американски щати против Русия ще се възприемат от мнозина като егоистични опити за доминиране в Западна Европа.

Сега на Русия се постанова нова желязна завеса – този път от западната политика – макар че Съединените щати афишират повече ограничения за опълчване и „ въздържане “ на напористия Китай. Това неизбежно ще докара до повече съдействие сред Русия и Китай.

Освен това възходящото потребление на стопански наказания за реализиране на политически цели ще се сблъска с по-голям размер интернационална търговия, осъществявана в национални валути, разнообразни от щатския $.

Тъй като Европа е отслабена и повече страни страдат от глобите на Съединени американски щати, обединенията за опозиция против господството на Съединени американски щати ще процъфтяват. Геополитическата конкуренция ще има преимущество пред дейностите за справяне с общи проблеми, даже когато интернационалните спорове ги ускоряват.

Това, което всички страни в спора в Украйна наподобява са не запомнили, е, че бъдещето на човечеството няма да се дефинира от това къде са начертани интернационалните граници — те в никакъв случай не са били статични в историята и безспорно ще продължат да се трансформират понякога. Бъдещето на човечеството ще се дефинира от това дали нациите ще се научат да позволяват разликите си по кротичък метод.

Има ли метод да спрем войната?

Може и да няма поради пристрастеностите, които спорът разпали. И Украйна, и Русия са изгубили задоволително кръв, тъй че популацията им евентуално ще се опълчи на всяко изпитание да се даде на другата страна каквато и да е част от това, което желае.

Техните президенти се ненавиждат и гледат на всяка отстъпка като на персонално проваляне. Но колкото повече продължава войната, толкоз повече украински животи ще бъдат изгубени, благосъстоятелност ще бъде унищожена и вероятността от по-широк спор ще се усили.

Единственият удобен метод да се спрат действителните боеве би бил да се спогодят за преустановяване на огъня. Това е мъчно за украинците, защото те освобождават някои от окупираните територии, само че действителността е, че в случай че войната продължи, Русия е в положение да навреди на Украйна повече, в сравнение с Украйна може да навреди на Русия, без да рискува по-широка война.

Като главен снабдител на оръжие за Украйна, Съединени американски щати би трябвало да предизвикват украинците да се съгласят на преустановяване на огъня. Като спонсор на най-наказателните наказания против Русия, Съединени американски щати би трябвало да употребяват лостовете си, с цел да накарат Русия да се съгласи на същински договаряния по време на преустановяване на огъня.

Преговорите би трябвало да се водят уединено, с цел да бъдат сполучливи, което ще изисква възкръсване на дипломацията сред Съединени американски щати и Русия.

През последните няколко години еднопосочните експулсирания сведоха и двете страни до скелетен дипломатически личен състав. Все отново, в случай че има предпочитание за диалози и договаряния, способи могат да се намерят. Засега наподобява, че липсва волята.

Понастоящем никоя от съответните страни в спора в Украйна наподобява не желае да спре борбите и да стартира същински договаряния за реализиране на мир в Украйна. Докато това не се промени, борбите спрат и не стартират съществени договаряния, светът се насочва към излаз, при който всички сме губещи.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР