Четири са основните приоритети на общата политика в областта на

...
Четири са основните приоритети на общата политика в областта на
Коментари Харесай

Зам.-министър: Черно море е сред най-мръсните в ЕС

Четири са главните цели на общата политика в региона на рибарството – лов на риба и надзор, аквакултури и преправка, водено от локалните общности развиване и морско наблюдаване.

В тях ще бъдат съфинансирани действия, ориентирани както към самите риболовни кораби, по този начин и към развиване на инфраструктурата – пристанищни инфраструктури, лодкостоянки, за възстановяване на потенциала и дейностите там.

Част от дейностите, които ще бъдат съфинансирани от програмата, ще бъде събирането на боклуци. Това е значимо, защото Черно море е едно от най-замърсените в Европейски Съюз.

Това съобщи Георги Събев, заместник-министър на земеделието, началник на Управляващия орган на Програмата за развиване на селските региони за интервала (ПРСР) 2014-2020 и началник на Управляващия орган на " Програмата за морско дело и риболовство " 2014-2020 година по време на откриващата конференция по план " Европа в България: Общо бъдеще “, изпълняван от Българската телеграфна организация (БТА) с поддръжката на Европейската комисия. Събитието се организира в зала " МаксиМ " на Българска телеграфна агенция. То беше намерено от генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Събев сподели, че " Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури " (ПМДР) 2014-2020 година е утвърдена преди броени дни – на 23 ноември и България е деветата страна в Европейски Съюз с такава утвърдена стратегия.

Акцент в нея е Черно море, което доста постоянно бива свързвано с развлечения, само че в същото време е източник на приходи и благоприятни условия за крайморските общности. То въпреки всичко е споделено море, само че България, като членка на Европейски Съюз, носи отговорности за съхранението и опазването на биологичните запаси и биологичното многообразие, което в геополитическия подтекст става предизвикателна задача, разяснява Събев.

Той добави, че ще бъде подпомагано и нашарване на дейностите, които могат да правят риболовците. Това е извънредно належащо, имайки поради и тревожното положение на редица рибни ресурси.

Ще бъдат съфинансирани действия със основаване на туристически артикули и възстановяване на изискванията на труд в предприятията, и други

Събев акцентира, че ще бъде засилен контролът както върху професионалния, по този начин и върху любителския лов на риба. По думите на зам.-министъра огромна част от запасите е на сериозни равнища, като една от аргументите е дребномащабният лов на риба – в България има регистрирани над 1700-1800 такива кораба. Това оказва напън върху рибните ресурси и основава предпоставки за проблеми.

" Приоритет две е отдаден на аквакултурите – перспективен бранш, имайки поради повишаването на международното население, ще има повишаване и на търсенето на протеини. Към това направление на плана ще бъдат ориентирани близо 40 % от финансовия запас. Също по този начин ще се усъвършенства даването на видимост на българските артикули от аквакултури ", изясни зам.-министърът.

Събев сподели още, че 20 % от ПМДР ще бъдат ориентирани към приоритет три, воден от локалните общности и развиване. В настоящия програмен интервал е имало финансиране за 9 такива стратегии, а в идващия ще има за 15.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР