Четири премиери предстоят през месец май в Софийската опера. На

...
Четири премиери предстоят през месец май в Софийската опера. На
Коментари Харесай

„Баща ми бояджията“ оживява на оперната сцена



Четири министър председатели предстоят през месец май в Софийската опера. На 8 трупата на театъра показва театрална версия на обичания от генерации българи мюзикъл „ Баща ми бояджията “ на Петър Ступел и Константин Драгнев. Публиката ще може да се наслаждения и на премиерата на балетния театър „ Танго “ на 14 май, която беше отсрочена по отношение на епидемиологичната конюнктура в страната. В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, Софийската опера ще показа за пръв път „ Кирил и Методий “ от Живка Клинкова, а на 30 май ще прозвучи концертно осъществяване на „ Макбет “ от Джузепе Верди.

„ Мюзикълът „ Баща ми бояджията “ на сцената на Софийската опера претворява концепцията ми един майсторски изработен музикален филм да получи справедливо нов живот. Филм, който идва от екрана, с цел да стане зрелище, онлайн. Това е и моят персонален реверанс към основателите му с присъединяване на именити български актьори в него. “ Ето какво още показа маестро Карталов по отношение на концепцията и подготовката на спектакъла в по време на конференцията от 27 април.



Режисьорската визия е съсредоточена в театрално претворяване на кино лентата. Рамката на екрана е рамка и на сцената, а филмовите облици като че ли са се слели с прочувствената конюнктура на театъра, с цел да бъде действието живо с посланията си.

Специално е присъединяване на Славчо Пеев, който с огромна обич се връща в спомените си.



В състава на заглавието влизат едни от най-утвърдените и най-младите актьори на театъра:

Александър Георгиев, Весела Делчева, Димитър Станчев, Мариана Цветкова, Ангел Христов, Красимир Динев, Николай Петров, Николай Павлов, Боян Арсов, Пламен Гранжан, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Георги Джанов, Емил Павлов, Калин Душков, Рада Тотева, Кирил Иванов, Георги Петров. Участват и деца от Детска вокално-театрална групировка „ Таласъмче “ с началник Димитър Констанцалиев и вокална група с началник Таня Лазарова.

Режисурата и сценографията са дело на Пламен Карталов. Музикалното управление е поверено на Светослав Лазаров, а оркестрацията на Ангел Николов. Костюмите са на Нела Стоянова, художник е Кристиян Стоянов и хореограф – Риолина Топалова.

Освен към Славчо Пеев, Пламен Карталов е отправил специфична покана и към Калин Врачански за основната роля.

Какво е да си татко на шест деца, въпреки и единствено на сцената, чуйте в звуковия файл.



Не пропускайте премиерата на „ Баща ми бояджията “ на 8 май на сцената на Софийската опера и балет. Следващите представления са на 9, 10, 18, 19 и 20 май.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР