Четири пъти са завишени случаите на домашно насилие за първите

...
Четири пъти са завишени случаите на домашно насилие за първите
Коментари Харесай

4 пъти повече сигнали за домашно насилие в първата половина на 2022 г.

Четири пъти са повишени случаите на домашно принуждение за първите пет месеца на тази година, по отношение на същия интервал на предходната, заяви в Добрич  зам.правосъдният министър Борислав Ганчев.

Той означи, че в последните месеци извънредно съществено се работи по изменението на Закона за домашното принуждение. Миналата седмица законът е признат от Министерски съвет и зам.-министър Борислав Ганчев се надява в скоро време той да стане настоящ нормативен акт.

Правната рамка, по думите му, е усъвършенствана в доста направления. Една от тях е подаденият сигнал за домашно принуждение в никакъв случай да не остава неусетен и без да бъде препратен към съда. Другата мярка е да бъде отнемано оръжието на посочените като насилници.

Новите промени плануват и указател на домашните насилия и основаване на координационен механизъм.

В Русе Ганчев се срещна с ръководителя на Окръжния съд Галатея Ханджиева и заместник-председателя на Окръжния съд в Силистра Людмил Хърватев, а мотивът бе действието на „ сините стаи “, построени от Министерството на правораздаването.

„ Сините стаи “ са най-ефективното средство за приемане на оптимално точна информация при чуване на малолетни потърпевши или очевидци на закононарушения и деца в производства за наставнически права, стана ясно при срещите в Добрич. На полемиките участваха и представители на районните съдилища, районните прокуратури, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, дирекция „ Социално подкрепяне “ и адвокатурата.

Магистрати, полицейски чиновници и юристи, които участват на чуването в прилежащо помещение, могат да чуват в действително време отговорите на детето посредством аудиосистема за дискретна връзка и да следят неговите реакции през така наречен венецианско стъкло, което е извънредно дейно за производството и щадящо малолетните.
Случаите с принуждение над деца са извънредно тежки. Те или не желаят да приказват, или не могат да пресъздадат в целокупност случилото се още повече, когато са измежду непознати хора и в строга институция, демонстрира практиката.

Окръжният съд в Добрич е основал указател и правила за използването на синята стая, както от съда, по този начин и от прокуратурата, полицията и обществените служби, съобщи председателката на съда Галатея Ханджиева. Там са изслушвани деца най-вече по цивилен каузи, свързани с бракоразвод, наставнически права, извеждане в приемно семейство. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР