Четири нови мегалита бяха открити в района на Брезово. Те

...
Четири нови мегалита бяха открити в района на Брезово. Те
Коментари Харесай

Откриха ценни находки от времето на траките у нас

Четири нови мегалита бяха открити в региона на Брезово. Те са служили за специфични ритуали на античните траки. Проучени са от локални краеведи и известния траколог проф. Валерия Фол.

Два от мегалитите са в региона на село Розовец. Единият от тях е наименуван от проф. Валерия Фол " Пещерата на отдадените ". Местните му споделят " Корабът ", поради една от скалите, която прилича мачта на транспортен съд, оповестява Българска национална телевизия.

" Понеже в региона няма естествени пещери, античните са сложили този камък над мен, наредили са падналите камъни и по този начин се е образувало едно сакрално пространство ", изясни Радню Шопов - Туристически информативен център - Брезово.

" Пещерата на отдадените " е най-големият мегалит, откриван до момента на територията на община Брезово.

" От началото до края е 14 метра, най-малко 3 метра и половина високо и това го прави едно голямо оборудване. Камъкът над мен не сме го мерили, само че несъмнено е 3 - 4 метра височина ", сподели още Радню Шопов.

Другият новооткрит мегалит наоколо до село Розовец е наименуван " Лицето ".

" Правихме обход на този регион северно от Видков дол, тогава се натъкнахме на тази скална маска, тя е била ориентирана на изток към изгрева на слънцето ", сподели Шопов.

Последните две находки са в землището на село Свежен. Първият от мегалитите е " Ритуалният кръг ". До него се стига по непокътнат древен път.

" Минавайки по римски или по античния път, който е встрани от площадката, античните се отбивали, има два олтара. Единият за течности, който е вдълбан в скалата, а другия е една добре обособена равна повърхнина ", добави Шопов.

Четвъртата находка е наречена " Големият жертвеник ". Всички мегалити предизвикат любознанието на туристите и към този момент се радват на огромен интерес.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР