Четенето на книги е третото по популярност занимание в свободно

...
Четенето на книги е третото по популярност занимание в свободно
Коментари Харесай

Около 1/4 от българите четат, по-добре от Испания и Италия

Четенето на книги е третото по известност занятие в свободно време за българите след гледането на телевизия и сърфирането в Интернет.

Около 20% от българските мъже и 30% от дамите у нас са прочели 5 или повече книги през последната година, което като четяща нация ни слага на 21 място от 28 страни в Европейски Съюз.

Във видеото: Български учители описват са Vesti.bg какво е да си актуален будител

Какво е да си актуален будител (ВИДЕО)

Робот написа нова книга за "Игра на тронове "

Това гласят статистически данни, представени от Българска телеграфна агенция в днешния Ден на националните будители.

Средностатистическият „ четящ българин” е просветен, живеещ в столицата или различен по-голям град, в дейна трудова възраст и с влиятелна специалност, с по-високо обучение, приходи и обществен статут, гласят резултатите от проучване на Асоциация „ Българска книга” (АБК).

Обратното, нечетящите българи нормално са част от непривилигировани и уязвими групи, живеят в дребните обитаеми места, по-възрастни са, с по-ниско обучение и приходи, както и работещи неквалифициран труд.

Фактът, че дамите четат повече не важи единствено за България, а за целия Европейски Съюз. От страните в него най-вече се чете в Швеция, където 78% от дамите и 54% от мъжете са прочели най-малко 5 книги за последните 12 месеца.

Средно за съюза тези дялове са 30% четящи мъже и 42% четящи дами.

Под България в класацията са Унгария, Естония, Испания, Кипър, Гърция и Италия.

Според друго изследване в международен мащаб най-вече се чете в Китай, където това е желано занятие в свободното време на 36% от популацията. След огромната азиатска страна в класацията следват Съединени американски щати, Англия (по 30%) и Русия (29%).

В момента у нас има над 4000 библиотеки, от които 47 имат фонд от над 200 000 книги. Регистрираните в тях читатели са към 250 000 души, от които приблизително на човек се падат по 30 прочетени книги.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР