Често зимно време нямаме търпение на масата да се появят

...
Често зимно време нямаме търпение на масата да се появят
Коментари Харесай

Как да сготвим вкусно постни ястия със сушени чушки

Често зимно време нямаме самообладание на масата да се появят сушените чушки, които изключително по време на коледните пости издигаме на фундамент. Дали прибавени към супи и яхнии, или пълнени, ароматът на сушени чушки стартира да се усеща във всеки дом.

Преди да ви предложим няколко хрумвания по какъв начин да се възползвате от сезона на сушените чушки и да ги приготвяте по разнородни способи, ще ви напомним, че те постоянно авансово се накисват във вряла вода, с цел да омекнат.

Понякога е добре даже да престоят във вода за цяло денонощие. Ето в този момент и няколко хрумвания за вкусни постни ястия със сушени чушки.

Пълнени сухи чушки

 Сушени чушки с фасул

Вариациите на пълнените постни сухи чушки са безчет, само че същинска класика са пълнените чушки с фасул, които обичайно сервира на Бъдни вечер. Важно е бобът да е задоволително гъст, с цел да не изпадне от чушките. За тази цел можете леко да го запържите в брашно и червен пипер откакто към този момент е сварен, както и да добавите към него лук и морков. За облекчение можете да употребявате и подготвен фасул от консерва.

Друга класика измежду пълнените постни чушки е да ги напълните с ориз или булгур или примес от двете. Тъй като сухите чушки нормално се употребяват есенно и зимно време, то не забравяйте, че тогава елементарно можете да се снабдите и с праз лук. Ще разполагате с превъзходен обяд или вечеря през студените месечни дни.

Печено в гювеч кисело зеле със сухи чушки

Да, киселото зеле също участва непроменяемо на зимната софра. Отцедете го, нарежете го на ивички и го запържете леко в лой дружно с морков, праз лук и нарязани сушени чушки. Подправете го с подправки по ваш избор, само че внимавайте със солта, тъй като зелето е задоволително солено. Прехвърлете киселото зеле в гювеч, прибавете малко домати и оставете да къкри на муден огън до цялостна подготвеност.

Яхния от зрял боб и сухи чушки

 Как да сготвим вкусно постни ястия със сушени чушки

Сложете авансово накиснатия фасул в задоволително огромен съд да се вари и изхвърлете първите две води. Това евентуално го знаете като предписание. Добавете към боба лук, морков и ситно нарязани сушени чушки. Подходящи подправки са джоджен и чубрица. Когато всичко е готово, го залейте със запържени в олио брашно и червен пипер, с цел да се сгъсти ястието

Пълнени гъби със сухи чушки, сухи домати и билки

Изберете по-едри печурки и отстранете пънчетата им. Разтопете малко растително масло и прибавете към него ситно нарязани сухи чушки и сухи домати. Подправете със сол, черен пипер и мащерка. С тази примес напълнете гъбките и ги оставете да се запекат във фурната до цялостна подготвеност.

Паста със сухи чушки

Сварете пастата по описания от производителя ѝ метод. В зехтин запържете ситно нарязани чушки, сухи домати, ситно нарязани скилидки чесън. Добавете и малко настъргани пресни домати или домати от консерва, салвия, босилек, риган и сол на усет. Когато сосът се сгъсти задоволително, залейте с него пастата и се насладете на усета ѝ.

Гарнитура от картофи и сухи чушки

 Как да сготвим вкусно постни ястия със сушени чушки

Сварете картофи като за пюре. Отделно запържете ситно нарязан праз лук, ситно нарязани сухи чушки и няколко зелени домата от туршия. Добавете пърженицата към пюрето и разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер.

Разядка със сухи чушки, праз и сухи домати

Нарежете на ситно няколко стръка праз лук, сухи чушки и сухи домати. Подправете ги с лой и сол и разбъркайте хубаво. Поднесете разядката с чушки поръсена с шепа смлени орехови ядки.

Наслаждавайте се на зимните дни и хапвайте вкусно здравословни гозби.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР