Често сме чували да наричат салвията билка за столетници. Това

...
Често сме чували да наричат салвията билка за столетници. Това
Коментари Харесай

Хипократ считал салвията за свещена билка

Често сме чували да назовават салвията билка за столетници. Това чутовно растение може да излекува всяка болест. Освен това, отглеждайки салвия вие се сдобивате с красива градинска украса.

Легендите, описващи безграничните позитиви на салвията, датират още от времето преди Христа. Името ѝ идва от латински – salveo (в превод здраве, лековит).

Градинският чай или салвия, теменче, рожково биле или божигробски босилек съставлява невисок шубрак, отглеждан като градинско цвете и фалшификация. Цъфти в блестящо лилави дребни цветчета през лятото. Лечебните свойства се крият в листата на растението. Интересното е, че ароматът на билката идва тъкмо от тях, а не от цветовете.

Един от най-известните създатели от древността Хипократ благоговее пред салвията и приказва с респект за нея. Той я считал за свещена билка и я препоръчвал при неплодородие. Установено е, че с това си свойство е употребена и след всеобщата гибел в Древен Египет, разследване на епидемиите. Тогава всяка жена е била задължавана да приема салвия, с цел да усъвършенства своите репродуктивни качества и да помогне за избавяне на рода.

 Градински чай

Една от най-популярни митове за салвията се свързва с първите мигове от живота на Христос. Когато войската на цар Ирод подгонила Йосиф и Мария, тя скриват младенеца измежду избуялата салвия край пътя. Така рожбата им била избавена, а салвията придобила чудотворните си лековити качества. В по-късни години, през Средновековието, с растението се е лекувала чума.

Днес е открито, че постоянният банкет на чай от салвия има редица позитивни резултати. Така се укрепва цялото тяло, предотвратяват се апоплектични удари и се лекуват парализи. Освен лавандулата, растението е единственото, което оказва помощ при нощно изпотяване.

Чаят въздейства удобно при болен черен дроб и газове. Той пречиства кръвта, подтиква апетита, бори всяко чревно разстройване и способства отделянето на храчки от дихателните пътища и стомаха.

Съвременната медицина прави оценка изгодите от салвията и я ползва сполучливо в лекуването на конвулсии, болести на гръбначния мозък, жлезите и трептене на крайниците. Освен вътрешно, салвията се ползва и външно, основно при възпаления на джука празнина, зъби и сливици.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР