Често слушам по разни телевизии журналисти, а и прокурори да

...
Често слушам по разни телевизии журналисти, а и прокурори да
Коментари Харесай

Методи Лалов: Няма задържане ЗА 72 часа! Няма!

Често чувам по всякакви малките екрани публицисти, а и прокурори да оповестяват (и това не е от през днешния ден и вчера), че някой е арестуван ”за 72 часа ”. Няма задържане ЗА 72 часа! Няма!
Съгласно член 64, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс явяването на обвинения пред съда (когато е направено искане от прокурора до съда за взимане на мярка за неотклонение задържане под стража или домакински арест - бел. моя) се обезпечава неотложно от прокурора, който при нужда може да постанови задържане на обвинения ДО 72 часа за довеждането му пред съда.

От законовата норма следва, че единствената законна цел на това задържане е да обезпечи наличието на обвинения в съда за разглеждане на прокурорското искане за взимане на мярка за неотклонение задържане под стража. То не може да обслужва проверяващите органи да организират " на мира " следствие, още по-малко да бездействат до приключване на оптималния му период, като по този начин трансфорат задържането в самобитно наказване отнемане от независимост, което не е наложено от съда.

Задържането по член 64, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс може да продължи от няколко часа до най-вече 72 часа. Кой период на задържането ще бъде избран като нужен за довеждането на обвинения пред съда, зависи от всеки съответен случай. В тази посока следва да бъдат преценени дистанцията от мястото на задържането до съда (разстоянията в България не са огромни и страната се минава на длъж и на простор за единствено няколко часа); здравословното положение на обвинения, което може да постанова и лекарска интервенция, в това число и в болнично заведение; (не)възможността на упълномощения от него бранител да взе участие по делото и изчакването му и други

За страдание нерядко прокурорите внасят настояванията си до съда за взимане на мярка за неотклонение задържане под стража (и домакински арест) малко преди приключване на оптималния 72 часов период, без да е съществувала справедлива нужда обвиненият да бъде арестуван за този период.

Следователно постоянно, когато обвиненият е могъл да бъде показан пред съда по-рано, само че това не е сторено, даже да е показан в границите на 72 часа от задържането му, ще е налице произвол при практикуване на държавната принуда.

Съдия Методи Лалов, Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР