Често ми се налагаше, преди да стана премиер, от Кампус

...
Често ми се налагаше, преди да стана премиер, от Кампус
Коментари Харесай

Денков: От години ме тормози как войник с автомат гледа към СУ, сега се чувствам разтоварен

" Често ми се постановяваше, преди да стана министър председател, от Кампус " Лозенец " да отивам към ректората. Минавам около ПСА, виждам боец с автомат, който гледа строго към СУ. Това е асоциацията, която от години ме тормози, и се усещам разтоварен, че този знак изчезва ", описа Денков.

По думите му мемориалът не е нито боен, нито монумент на културата. " Доколкото разбрах, липсва някакъв документ, в който министърът на културата би трябвало да позволи след мнение на експертен съвет съответното прекачване. Дали това важи за този монумент - чакам на следващия ден Областната администрация и Министерството на културата да излязат с публично изказване ", сподели още Денков.

Той разясни, че демонтажът може да спре единствено краткотрайно, до момента в който се изчистят всички проблеми. " За демонтажа мога да кажа, че той се прави тъкмо по метода, по който е инсталиран монументът. Следват се софтуерните правила ", увери министър-председателят. И акцентира, че има ясно законово решение паметникът да се реалокира. " Опитват се да го бавят, само че същината е, че този монумент би трябвало да отиде на друго място ", сподели още той.

Ветото на Нидерландия предходната година ни попречи да влезем в Шенген. Неговото унищожаване не пристигна елементарно. Доста работа беше свършена през последните месеци, разяснява министър председателят обявното от Унгария намерение да ни наложи несъгласие за влизане в Шенген, в случай че таксата за пренос на съветски газ бъде въведена от България.

" Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е ориентирана по отношение на Унгария. Вероятно има някакви съмнения. Може да се употребява и като мотив. Важно е да премахнем този мотив и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген ", сподели още той.

" Блокада пред банката в Народното събрание не би трябвало да има. Няма по какъв начин да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни способи. Това е безусловно безсрамие ", безапелационен е министър председателят. Орбан към този момент разгласи, че е разговарял с Бойко Борисов по тематиката с таксата за съветския газ. " Няма неприятно, че са говорили. Важното е най-после какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този мотив ", добави Денков.

" Ако се отстрани таксата за съветски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген ", счита Денков.

Очакванията на министър-председателя са, че Народното събрание на Нидерландия ще гласоподава " за " отпадане на ветото за България в Шенген.

Управлението на България

" Ние имахме договаряния с ГЕРБ и те приключиха с това, че Мария Габриел ще бъде идващият министър председател. Ние държим на това съглашение, следваме го и не виждаме за какво би трябвало да се трансформира. Ние работим доста добре с Мария Габриел ", безапелационен е Денков.

Той разяснява и връзките сред партиите зад кабинета.

" Нормално е, когато има ръководещи, когато значими решения би трябвало да се взимат в Народното събрание, да разискват дружно. Те имат разлики, нямат подозрения, само че би трябвало да взимаме потребни решения. За Конституцията - това, което се приема в този момент, са текстове, препоръчани и разисквани с Венецианската комисия, в съгласие е с Европейска комисия. Не е небивалица на трима души. Много постоянно се смесва кой може да сменя министър - може да го направи Народното събрание. С министъра на вътрешните работи - споделих му, че чакам следствие на насилието и резултати. Такива резултати има, ще ги обявим ", сподели още Денков.

 

Интервюто на съветския дипломат в БНР

Според премиера нито посланици, нито политици би трябвало да вземат решение какво ще се показва по радиото или малкия екран. " От друга страна, едно национално радио и една национална телевизия би трябвало да имат доста ясни правила какво е разрешено и какво - не. От години се води диалогът дали някои от интервютата, които се водят там, подхождат на етичните стандарти. Крайно време е този въпрос да се реши. Както в националната телевизия, по този начин и в националното радио ", е мнението му по проблема.

Българското общество и упоритостите на Путин

" Българското общество живее с някаква визия за Русия, която е разказана в букварите, по които сме учили в началните класове. Трябва да си дадем сметка, че това е единствено част от историята. Има и друга част, която не сме учили, и тя не е добре известна за част от обществото ", акцентира министър председателят.

Денков предизвести, че към този момент няколко пъти политици на доста високо равнище в Русия вършат директни закани към разнообразни страни. " Крайно време е да си отворим очите и ушите и да разберем, че има една имперска реторика, която не е разрешена в 21 век. Смятам, че България би трябвало да се приготвя за миг, в който може да бъде застрашена, не директно ", настоя той.

Отношенията с президента

Премиерът е на мнение, че времето на положителния звук сред него и президента Румен Радев не е отминало. " Всички би трябвало да се опитаме да върнем положителния звук ", сподели Денков, който уточни, че " толкоз пъти " е нападан от президентската институция, само че си премълчавал всякога. Няколко пъти си разрешил да отговори, с цел да е ясно, че има граници, които не би трябвало да се минават.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР