Честит празник на всички, чиито сърца туптят в ритъма на

...
Честит празник на всички, чиито сърца туптят в ритъма на
Коментари Харесай

Банов: Хората в театъра са нашите духовни лекари

Честит празник на всички, чиито сърца туптят в ритъма на театъра, който в миналата сложна година потвърди, че с изключение на задача и орис, може да бъде и лекарство по време на пандемия. Това написа на страницата си във „ Facebook “ министърът на културата Боил Банов във връзка Международния ден на театъра.
„ Вие, нашите духовни лекари - артисти, режисьори, драматурзи, сценографи, техници, гримьори, администратори…, продължавате да приобщавате фена към магията, без която не можем да живеем пълноценно. И въпреки COVID-19 да ни донесе неустановеност, за българските театрални дейци е несъмнено следното: театърът и неговата общественост не престават да бъдат подкрепени със своите заплати, средства за активност и средства по свободни планове - общо помощта за бранша единствено за последната година е 22,5 милиона лв. “, добавя той.
„ По стратегиите на Министерството на културата през 2020 година бяха разпределени близо 1 милион лв. за театрално изкуство. По стратегиите на Национален фонд „ Култура “ в допълнение са финансирани над 4000 плана, множеството от които - в региона на театралното изкуство. Над 20 театъра са ремонтирани за 3 052 557 лева, а в Плана за възобновяване и резистентност на България държавното управление включи специфичен план „ Култура и креативен промишлености в България: създаване на приобщаваща, интернационално конкурентна и устойчива екосистема “, на стойност за 100 млн. лева С тази поддръжка в границите на пет години създатели и организации в региона на актуалните изкуства ще имат опцията да осъществят разнообразни планове както в България, по този начин и в чужбина. Съюз на артистите в България / Union of Bulgarian Actors афишира номинациите за влиятелните награди „ Икар “, което значи, че театралният живот продължава. Пред театъра през днешния ден не стои онази най-важна Шекспирова алтернатива на съществуването – „ Да бъде или да не бъде “, тъй като той просто е “, написа още Боил Банов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР