Черният дроб би могъл да се нарече "химическата лаборатория" в

...
Черният дроб би могъл да се нарече "химическата лаборатория" в
Коментари Харесай

10 храни, които пречистват черния дроб

Черният дроб би могъл да се назова "химическата лаборатория " в нашето тяло. През него минават всички усвоени субстанции и се преработват, с цел да бъдат потребни за организма. Черният дроб "обезврежда " огромна част от токсините и „ отровите “, които гълтаме. Този толкоз значим орган неведнъж страда, когато прекалим с храната, алкохола или друго токсично за здравето ни вещество. Ето за какво е добре понякога да му давате отмора и да се погрижите за него. Как? Като му осигурите храни, които имат естествената дарба да подкрепят вярното му действие и безупречната му работа.

Орехи


Високото наличие на аминокиселината l-arginine в орехите подкрепя разграждането на амоняк от черния дроб, а също така ядките са източник и на глутатион и омега-3 мастни киселини, които в допълнение работят в посока процеса на изчистване. Много е елементарно да добавите орехи към храненето си — заложете на тях за следобедна закуска, или ги поръсете върху салати или за хрупкава коричка към ястия — като сьомга, да вземем за пример.

Чесън


Чесънът е потребен за толкоз доста неща, а едно от тях е работата на черния дроб — той ще работи за активирането на ензимите, които оказват помощ на органа да се почисти от токсините. Освен това, две от дейните му съставки — алицин и селен, спомагат за пречистването на черния дроб и отбраната му от вредата, която нанасят остатъчните химикали в организма. И освен — чесънът способства за намаляването на равнищата на холестерола и триглицеридите, което в допълнение благоприятства функционалността на черния дроб. За да извлечете оптимални изгоди от чесъна, консумирайте го недопечен — най-малко 2-3 скилидки на ден, а когато готвите, се старайте да го включвате колкото се може по-често.

Червено цвекло


Един от най-хубавите естествени способи да подпомогнете работата на черния дроб, най-много с помощта на съдържащия се в цвеклото антиоксидант D-Limonene. Освен това цвеклото е извънредно богато на растителни флавоноиди и бета-каротен, които в допълнение подтикват органа и усъвършенстват действието му. И освен — аленото цвекло спомага за прочистването на кръвта, което е спомагателен плюс. Ползите може да извлечете освен от главите на цвеклото, само че и от листните елементи, които се вписват идеално към омлети, супи, салати или задушени зеленчуци.

Лимони


Лимоните също са богати на антиоксиданта D-Limonene, който задейства ензимите, спомагащи за изчистването на токсините. В допълнение богатото наличие на витамин С ускорява производството на ензими, които подкрепят храносмилането, а с изключение на всичко това, лимоните ускоряват и усвояването на минерали от черния дроб. Най-лесният метод да вкарате повече лимони, е като добавите сок и даже нарязани на едни части плодове към кана с вода, по този начин по едно и също време разнообразявате усета й, благоприятствате хидратацията на тялото и изчистването на черния дроб.

Грейпфрут


Отличен източник на витамин С, пектин и антиоксиданти, този цитрусов плод също подкрепя работата на черния дроб. В това отношение най-полезен е глутатионът, антиоксидант, който спомага за неутрализирането на свободните радикали и изчистването на тежки метали от организма. А като бонус, съществуването на флавоноида нарингенин подкрепя разграждането на мастните натрупвания. Прясно изстискан сок от грейпфрут може и да е класика към закуската, само че с цел да извлечете оптимални изгоди и да си набавите нужните фибри, по-добре заложете на цялостен плод.

Ябълки


Отличен източник на пектин — вид разтворими фибри, които подкрепят изчистването на отрови от храносмилателния тракт и понижават количеството холестерол в кръвта, като по този метод подкрепят действието на черния дроб. Освен това, ябълките съдържат фолиева киселина, която също работи прочистващо на кръвта. Дори единствено една ябълка на ден е задоволителна, с цел да окаже благотворно въздействие върху работата на черния дроб, само че с цел да сте сигурни, че няма да го натоварите допълните, изберете биологично или органично отгледани такива.

Зелен чай


Ежедневната консумация на зелен чай спомага за изчистването на отрови и мастни депа от тялото и за вярната хидратация. Освен това съдържащите се в него катехини подтикват липидния метаболизъм, което предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб и извършват защитна функционалност против нездравословното въздействие на външни фактори и алкохол. Една до две чаши дневно са предостатъчни, с цел да извлечете здравословните изгоди от зеления чай — съгласно няколко научни проучвания, повече не са нужни, а може даже да имат отрицателен резултат.

Авокадо


Авокадото съдържа мощни фитохимикали, които могат да понижат уврежданията на черния дроб — основно с помощта на наличието на глутатион, вещество, което спомага за изчистването от отрови и благоприятства вярното действие на органа. Освен това високото наличие на мононенаситени мазнини в авокадото спомага за намаляването на “лошия” холестерол и увеличението на “добрия”, като по този метод в допълнение подкрепя и улеснява работата на черния дроб. Плюс, и че съдържа богато количество витамини, минерали и фитонутриенти, които се грижат за здравето на организма и разграждането на мазнини. Добавете най-малко 1-2 авокадо към менюто си седмично, за най-много здравословни изгоди.

Куркума


Съдържащото се в жълтата фалшификация интензивно вещество куркумин дейно подкрепя прочистването на черния дроб и спомага за възобновяване на повредените кафези, като в същото време усъвършенства способността на тялото да разгражда мазнините. За да извлечете здравословните изгоди за черния дроб от куркумата, може да смесите 1/4 ч.л. от подправката с 1 чаша гореща вода или мляко, която да пиете два пъти на ден, или просто да употребявате куркума по-често в готвенето — вписва се идеално към богато многообразие от ястия, изключително въз основата на ориз и зеленчуци.

Броколи


Тъй като са богати на глюкозинолати, броколите могат да спомогнат за изчистването на карциногенни и други нездравословни отрови от тялото. Освен това те са и богати на фибри, които подкрепят процеса на храносмилане, и съдържат мастноразтворимия витамин Е, който работи като антиоксидант, в допълнение поддържащ вярното действие на черния дроб.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР