Чаят, който според последните исторически данни е открит около 2

...
Чаят, който според последните исторически данни е открит около 2
Коментари Харесай

Правила при приготвянето на чай

Чаят, който съгласно последните исторически данни е открит към 2 600 година пр.н.е. в Китай по време на митичния император Шен Чунг, бързо съумява да се популяризира на всички места по света и продължава постоянно да участва на масата ни.

За разлика от България и от доста други европейски страни, където пиенето на чай се приема като нещо напълно общоприетоо, в азиатските страни се съблюдават избрани правила при приготвянето му, а чаените церемонии са нещо свещено.

У нас, постоянно забързани в всекидневието, си подготвяме чай на пакетчета, тъй като това става по-бързо. Един китаец или един японец би изпитал неподправено отвращение по този мотив. За тях приготвянето на чай е обред. Ако желаете да не се засрамите, в случай че посрещате на чай свои посетители от Далечния Изток, ето какво е значимо да знаете:

Изборът на сервиза, в който ще поднасяте чая, е от голямо значение. За предпочитане е той да е порцеланов, а дръжката на каната да е направена от бамбук;

Когато избирате кана за чай, постоянно гледайте дали капакът ѝ се затваря добре, защото в противоположен случай при поднасянето чаят може да се разлее;

В Китай чаят се подготвя пред гостите в специфични пространства, които служат и за молебствия. Тъй като в България едва ли разполагате с такова помещение, можете да приготвите чая и в кухнята, само че наложително би трябвало да покажете чаените листа на своите посетители. Това е обвързвано с античната чаена гала, известна като Кунг-фу;

Никога не си позволявайте да купувате чай в пакетчета, тъй като това би било знак за пренебрежение към вашите посетители. Избирайте по-скъпите и ароматни чайове, без значение дали са черни, бели, зелени, светлозелени, червени или жълти;

Преди да запарвате чая, би трябвало наложително да измиете с вряла вода каната, чаените чаши и самите чаени листа;

Истинският чай се пие без захар, по тази причина такава се сервира, единствено в случай че някой от гостите категорично ви помоли за това. В каната обаче в никакъв случай не добавяйте захар или различен подсладител;

Ако сте закупили дребни чаени чаши, каквито са присъщи за поднасянето на чай в Китай и Япония, е добре преди да сервирате чая, да подготвите и втора отвара, тъй като в случай че дотук сте се справили добре, то гостите ви безусловно ще изискат втора чаша чай.

Както споменахме към този момент, има разнообразни типове чай и би трябвало да ги познавате добре, с цел да ги употребявате вярно.

 Кана с Чай

Черният чай се отличава със своя мощен усет и мирис. Това е изцяло окислен чай, процесът способства за подчертаването на разнообразни нотки на шоколад, цитрусови плодове или грозде. Времето за запарване на черния чай е 3-5 минути, при температура от към 95-100°C.

Зелен чай - за разлика от черния чай, той не се окислява. Различните способи за обработка посредством излагане на суха топлота или пара разкриват някои типове аромати, които могат да обзет необятен диапазон, от мощен до тънък мирис на цитрус, както и нотки на орехи, флорални нотки или ванилия. Време на запарване на зеления чай е 2-3 минути, при температура от към 75-85°C.

Белият чай има ниско наличие на кофеин, само че доста високо наличие на антиоксиданти. Има внимателен мирис заради минималната обработка. Време на запарване на белия чай – от 5 до 10 минути при температура от 100°C.

Още препоръки при приложимост на чай

Топъл и благоуханен чай, който е незаместим в домовете на всеки от нас. Консумираме го всекидневно и ценим лечебните му свойства, само че и усета. Много пъти обаче, когато влезем в магазин за  чай, търсим особено марките, които виждаме в рекламите.

Това, което не знаем, е, че някои типове чай могат да имат чудодейно влияние върху тялото ни, до момента в който други могат да основат дискомфорт. Ето какво още би трябвало да знаете за приготвянето и използването на чай.

Не пийте чай на гладно

Пиенето на чай на гладно, изключително в случай че напитката е гореща или извънредно студена, може да повлияе на здравето ви заради обстоятелството, че може да промени телесната ви температура. Забележката важи и за други питиета, чиято температура надвишава 62 градуса. Те нервират стомашната лигавица и могат да забавят храносмилането. Идеалната температура за пиянство на чай е, когато напитката не ви нервира.

Избягвайте прекомерно мощните чайове

Силните чайове, с високо наличие на кофеин и танин, които могат да повлияят на здравето ви, могат да причинят бодърствуване и мигрена.

Не оставяйте прекомерно дълго чая на огъня

Ако го оставите прекалено много на огъня, полифенолите и маслата, които той съдържа, навлизат в процеса на окисляване и вършат чая по-прозрачен. По този метод напитката губи своя мирис и лечебни резултати. Продължителното шупване също може да докара до загуба на витамини в чая.

Не пийте чай преди хранене

 Пиене на чай

Освен обстоятелството, че това може да докара до понижен вкус, пиенето на чай преди хранене може да затрудни храносмилането ви. Специалистите предлагат да се пие чай най-рано половин час след хранене.

Не използвайте чай за пиянство на медикаменти

Пийте медикаменти с вода. Чайовете имат високо наличие на танин, което въздейства отрицателно върху храносмилането на хапчетата. Освен това в някои случаи тази процедура може да има и странични резултати.

Пийте единствено свеж чай

Чаят, който приготвихте през вчерашния ден, загуби своята хранителна стойност и изгоди за здравето. Нещо повече, чаят, оставен за една нощ, е единствено добра среда за напредък на бактерии.

Чаят може да ви помогне да бъдете по-издръжливи

Учените са открили, че антиоксидантите, съдържащи се в чайовете, изключително в зелените, усилват способността на организма да изгаря мазнините. Така ще откриете, че след чаша чай мускулната ви устойчивост се усилва.

Чаят понижава риска от инфаркт

Според учените, хората, които пият повече чай, са по-малко изложени на сърдечно-съдови болести и високо кръвно налягане. Също по този начин, един път влезлият в организма чай поддържа вярното действие на кръвоносните съдове, понижава възпалението и други сърдечно-съдови резултати.

Чаят се бори с рака

Въпреки че има отзиви, че чаят няма никаква изгода в битката с рака, най-новите изследвания в тази област демонстрират, че окислителите в чайовете оказват помощ за отбрана против рак, изключително рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб и черния дроб. Трябва да се означи, че не всичко се основава на потреблението на чай.

Чаят се грижи за талията ви

Няколко участници в изследването постоянно пият парещ чай. В резултат на това те споделят, че нямат проблем с талията си, за разлика от тези, които не пият тази напитка. Някои учени считат, че постоянната консумация на чай форсира метаболизма и понижава риска от диабет и инсулт.

Съветите за подготвяне и пиянство на чай, упоменати нагоре, са още по-подходящи, в случай че сте почитател на черния, белия или на зеления чай. Друга значима детайлност е, че чаят би трябвало да се пие постоянно, всекидневно и наложително без захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР