Частната космическа компания SpaceX за първи път изведе в околоземна

...
Коментари Харесай

SpaceX за първи път изстреля в орбита екипаж от астронавти-аматьори

Частната галактическа компания SpaceX за първи път изведе в околоземна орбита екипаж, формиран напълно от непрофесионални " астронавти ". В 3 ч. тази нощ българско време пилотираната капсула Crew Dragon " Resilience ", употребена преди няколко месеца от NASA за превозване на екипаж до Международната галактическа станция (МКС), сполучливо бе изстреляна с ракета-носител за многократна приложимост Falcon 9 от галактическия център " Кенеди " във Флорида. Мисията е невиждана и е, по този начин и за отварянето на околоземното пространство за частния бизнес по принцип.

Инициативата, наречена Inspiration4, се финансира от милиардера Джаред Айзъкман. Той е създател на платформата за електронни разплащания Shift4 Payments Inc, а също по този начин е и сертифициран водач на изтребители. Освен него на борда на орбиталния уред се качиха още трима души - Хейли Арсено, която е медицински помощник в детската онкологична болница St. Jude, Сиан Проктър - някогашен претендент за астронавт, подбрана след присъединяване в риалити формат с бизнес устременост и Кристофър Семброски - инженер в Lockheed Martin, който получава своя " галактически билет " с помощта на лотария. За разлика от участниците в суборбиталните полети на Virgin Galactic на Ричард Брансън и Blue Origin на Джеф Безос, екипажът на Inspiration4 не са просто пасивни пасажери. Те са минали неколкомесечно базово образование за астронавти и оцеляване в космоса, както и за ръководство на Crew Dragon, ако нещата излязат отвън надзор и системите за автоматизирано ръководство и навигация откажат.

Целта на задачата също по този начин е да бъде не просто туристически полет в космоса, само че и да разпространява огромна акция по набиране на 200 млн. $ за детската онкологична болница St. Jude, както и да реализира серия опити по какъв начин престоят в орбита и микрогравитацията се отразяват на човешкия организъм. Данните ще бъдат оценени от института за галактическо опазване на здравето TRISH към медицинския лицей " Бейлър ". Освен че поема разноските за всички участници в Inspiration4, Джаред Айзъкман също подарява още 100 млн. $ за болничното заведение St. Jude. До момента проведената от него кампнания е набрала към 30 млн. $.

За разлика от предходните полети на Crew Dragon по поръчка на NASA, този път галактическата капсула няма да се скачва с Международната галактическа станция. Затова шлюзът на апарата Resilience е демонтиран и на негово място е подложен специфичен транспарантен купол от заздравен плексиглас. Благодарение на него четиримата пасажери ще съзерцават извънземното пространство в 360-градусова вероятност - както никой различен астронавт не е имал опция да направи досега. Планирано е също по този начин Crew Dragon да бъде повдигнат на към 570 км. височина над Земята, което е доста по-висока орбита от тази на МКС. Всъщност човешки същества не са се отдалечавали толкоз от нашата планета от 2009 година, когато NASA изпраща екипажа на една от към този момент пенсионираните галактически совалки да ремонтира орбиталния телескоп " Хъбъл ". Единствените други астронавти, които са пътували по-далече в " дълбокия " космос, са участниците в лунната стратегия " Аполо ".

Мисията Inspiration4 може да се похвали с още няколко върха - като се изключи че е първият напълно " частен " екипаж в орбита, за първи път при нея за пилотиран полет се употребява ракета притежател, която е изстрелвана и приземявана два пъти. Също по този начин времето за междуполетното обслужване на капсулата Crew Dragon " Resilience " е рекордно малко - по-малко от 5 месеца, което е 40% по-кратко от предходното най-хубаво достижение.

Предвидено е полетът на Inspiration4 към Земята да продължи три дни. На доктрина обаче галактическият уред на SpaceX може да остане самостоятелно в орбита и седмица при положение на непредвидени условия. Това би могло да се наложи да вземем за пример, в случай че атмосферните условия във всички евентуални зони за приземяване (или по-точно за " приводняване " ) край крайбрежията на Флорида са прекомерно рискови.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР