Частични местни избори се проведоха в Благоевград днес. За първи

...
Частични местни избори се проведоха в Благоевград днес. За първи
Коментари Харесай

По неофициална информация: Ще има балотаж на местните избори в Благоевград

Частични локални избори се организираха в Благоевград през днешния ден. За първи път - по новите изборни правила. В 120 от общо 140 секции вотът беше напълно машинен. Дали поради това или по друга причина изборната интензивност в града и селата от общината през целия ден беше рекордно ниска.

До последно изборната интензивност беше доста ниска. Малко над 27% е тя, което е антирекорд съгласно хора, които в последните 15-20 години наблюдават и се занимават с организацията на избори. Те споделиха, че до момента не си спомнят толкоз ниска изборна интензивност.

Няма нито един сигнал или тъжба за нарушаване на изборното законодателство. Машините на всички места работеха без проблем. Общинската изборна комисия към този момент стартира да обработва протоколите и флашките от машините. Много бързо се реализира тази обработка, единствено за 15-20 минути документите са признати и секционните комисии са свободни да си вървят.

Притеснени и неспокойни дали ще се оправят с гласуването. Така през днешния ден пристъпваха към изборните секции част гласоподавателите в Благоевград.

" Миналия път беше по желание нали, в този момент към този момент нямаме право да избираме, но не виждам нищо комплицирано в това, пъхаш картата и то си ти демонстрира ", показа жителка.

В 4 от селата в община Благоевград, където има над 300 гласоподаватели, също се гласуваше единствено машинно. А измежду първите упражнили правото си на избор беше 80-годишният Огнян Гошев от Покровник. Възрастният мъж съумя да гласоподава за към 3 минути, само че призна:

" За възрастните е доста мъчно, само че с помощта на помощта – справихме се! "

" Хората се оправят с машината, нямаме отказал се да гласоподава поради, че нямаме хартиени бюлетини, а единствено машинно. Искам да ви кажа, че пенсионерите се оправят доста бързо, дори по-младички хора повече се тормозят ", описа ръководител на СИК.

Въпреки високите температури през днешния ден, в секционните комисии нямаше случай на прегрели машини за гласоподаване.

" Справя се добре за момента да не я урочасаме, само че дори и в секциите, където има по две машини, споделят, че работят, няма никакви проблеми, надяваме се и на идните парламентарни избори да е по този начин ", разяснява ръководител на СИК.

Дали жителите на Благоевград са избрали кмет на първи тур или идната неделя ще има балотаж, ще стане ясно на следващия ден заран.

По неофициална информация балотаж ще има. Той ще бъде сред двама претенденти - единият, повдигнат от политическа партия, а другият - самостоятелен.

Репортери: Станислава Христова и Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР