Част от велоалеите във Варна да се ползват съвместно с

...
Част от велоалеите във Варна да се ползват съвместно с
Коментари Харесай

Промяна във Варна: Велоалеите ще могат да се ползват и от пешеходци

Част от велоалеите във Варна да се употребяват взаимно с пешеходците, гласоподава на вчерашното си съвещание ПК “Обществен ред, сигурност и сигурност на придвижването “ към локалния парламент. Предложението е на велоклуб „ Спартак “ и включва велоалеи към автобусни спирки, където има конфликтни точки сред колоездачи и водачи на електрически тротинетки, от една страна, и пешеходци, от друга. Заради зачестили произшествия сред обособените участници в придвижването се предлага тези места да бъдат обозначени като сектори със смесено предопределение, в които пешеходците да с преимущество, съобщи Морето.нет.

Конфликтни точки са велоалеите на бул. „ Вл. Варненчик “ – зад сп. „ Тракия “ в посока кварталите, както и зад сп. „ Борсата 2 “. На бул. „ Сливница “ също има най-малко два такива сектора – зад сп. „ Тих Труд “ и зад сп. „ Георги Петлешев 2 “. Велоалеята на бул. „ Осми Приморски полк “ зад сп. „ Чаталджа “ също основава предпоставки за произшествия. В рамките на съвещанието стана ясно, че конфликтните сектори са повече, само че описът поетапно ще бъде допълван.

Във фокуса на диалозите беше и предложение на групата на „ Възраждане “ за създаване на така наречен „ изнесени тротоари “ в улици с паркоместа в едната или двете ленти. Съветниците дадоха единодушието си при бъдещи пътни поправки да се вършат такива тротоари, с цел да може да се обезпечи безвредното прекосяване на пешеходците.

Одобрено бе и друго предложение на групата – да се организира осведомителна акция за водачите на самостоятелни електрически транспортни средства и електрически скутери. В рамките на два месеца те ще бъдат осведомени какви са техните права и отговорности, без да им бъдат налагани санкции при възможни нарушавания. След приключване на този период ще последват надзор и наказания за нарушителите.

Членовете на комисията гласоподаваха също построяването на шикани в двата края на стоманения мост, който се намира на бул. „ Васил Левски “ с ул. „ Капитан Райчо Николов “, с цел да се избегне неочакваното излизане на колоездачи и пешеходци на пътното платно. Дадена бе зелена светлина и за слагането на пътно огледало на кръстовището на улиците „ Велико Христов “ и „ Парижка комуна “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР