Част от нашата мисия - на експертите в Коалиция HPV,

...
Част от нашата мисия - на експертите в Коалиция HPV,
Коментари Харесай

Коалиция HPV алармира: Ваксинопрофилактиката в България е кораб с десетки пробойни

„ Част от нашата задача - на специалистите в Коалиция HPV, е да дадем на обществото и институциите ясна научна информация за рисковете от човешкия папилома вирус и да обърнем фокуса на здравната система към профилактиката! “ С тази концепция вирусологът проф. Радка Аргирова откри първата Академия за здравни публицисти на Коалиция HPV.

Проф. Аргирова изясни, че човешкият папиломен вирус (HPV) предизвиква рак и при двата пола – на маточната шийка, на ануса, на пениса, на вулвата, на орофарингиалната област. Дори при пациенти с рак на белия дроб се откриват канцерогенни видове HPV. Създаването на ваксина за HPV е революционно достижение, тъй като тази ваксина на процедура е предварителна защита на няколко типа рак. HPV-ваксината е с открит профил на сигурност, като се състои от вирусоподобни частици и липсва ДНК на вируса. Безопасността и успеваемостта на HPV-ваксината се потвърди и от практиката – от 2006 година до момента са приложени близо 7 000 000 ваксини.



Проф. доктор Радка Аргирова, която е ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология, подчертава върху казуса с неизпълнението на Националната стратегия за ранна профилактика на рака на маточната шийка. Имаме едвам 1% до 3% ваксинално покритие на таргетната група (момичета от 9 до 14 г.), до момента в който в други страни популацията е стимулирано и се имунизират както девойките, по този начин и момчетата от 9 до 19 година, с цел да се унищожават болесттите, свързани с HPV.

Положителният образец на Румъния, в която с помощта на самодейната държавна политика единствено за три месеца са сложени 100 000 HPV-ваксини, посочи доцент доктор Михаил Околийски, ръководещ офиса на СЗО в България. „ Много разчитаме на здравното и полово обучение в българското учебно заведение, което е заложено като Реформа 6 в Плана за възобновяване и стабилно развиване. Това обучение трябваше да се вкара още през предходната година, само че за жалост няма да стане факт и идната образователна година “, изясни доцент Околийски.



На транспортен съд с десетки пробойни оприличи ваксинопрофилактиката в България доктор Момчил Баев – създател и ръководител на Фондация Астра Форум. Той уточни статистика, съгласно която единствено при една четвърта от наложителните ваксини е реализирано оптимално ваксинално покритие у нас. Що се отнася до HPV-ваксинацията, която е целесъобразна, нейното осъществяване е най-трагично.

За компликациите с ваксинопрофилактиката в своята процедура описа общопрактикуващия доктор доктор Гергана Николова – член на УС на Българския лекарски съюз. Тя изясни, че в никакъв случай не е късно една жена или мъж да се имунизират против HPV, макар че към този момент са почнали половия си живот. „ Ние, общопрактикуващите лекари, би трябвало да приказваме на пациентите за догонващите имунизации. Ако родителите са пропуснали да ги имунизират като деца, тези към този момент пораснали деца може да създадат различен избор за себе си “, съобщи доктор Николова.



След лекционната част, по метода „ Световно кафене “ лекари и публицисти участваха в създаването на тактики по какъв начин да се стимулират лекарите и работещите в просветителната система, с цел да се усъвършенства ваксинопрофилактиката против онкогенните видове HPV. „ Световното кафене е безотказен способ, при който хора с друга експертиза за доста малко време съумяват да дадат хрумвания за създаване на разнообразни политики и тактики “, изясни обучителят по метода „ Световно кафене “ проф. Милена Драгова - ръководител на Българската асоциация за коучинг и сертифициран треньор по невро-лингвистично програмиране и учител в Нов български университет.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР