Част от банкнотите от 500 евро, за които съществуват публични

...
Част от банкнотите от 500 евро, за които съществуват публични
Коментари Харесай

Прокуратурата крие, че банкноти от спалнята на Борисов са се оказали истински, твърди Антикорупционният фонд

Част от банкнотите от 500 евро, за които съществуват обществени подозренията, че са били снимани дружно със златни кюлчета в нощното шкафче на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов в спалнята му в държавната резиденция в Бояна, фактически съществуват.

Това излиза наяве от формален отговор на немските управляващи, с който прокуратурата разполага, само че до момента не го е оповестявала обществено.

Това заяви в понеделник неправителствената организация „ Антикорупционен фонд “ (АКФ), базирайки се на разпореждане на трима обвинители от Софийската градска прокуратура, с което разполага. Свободна Европа насочи въпроси по тематиката до пресцентровете на държавното обвиняване и ГЕРБ, само че до публикуването на този текст не последваха отговори.

Първата серия от фотоси с пачки с 500-еврови банкноти и златни кюлчета, за които се твърдеше, че са съхранявани в нощно шкафче на Борисов, излезе в български медии през лятото на 2020 година Тя беше последвана от видеозапис от спалнята на Борисов, за който той упрекна мистериозна „ Мата Хари “. През ноември 2021 година пък се появи втора порция фотоси на същия обект - чекмеджето на нощното шкафче до леглото на някогашния министър председател.

През юли 2022 година чешки европедепутат от Европейската национална партия, в която членува и ГЕРБ, заяви, че е получил информация от българската прокуратура, че тези фрагменти са манипулирани. По-късно стана ясно, че тази информация нито е правилно показана, нито е нова, само че беше огласена директно преди излизането на поредните сериозни констатации от ЕК за положението на битката с корупцията в България.

Миналата есен основният прокурор Иван Гешев сподели по този мотив пред „ Капитал “, че от една от европейските банка, запитани от прокуратурата дали са издавали такива банкноти, е постъпил отговор, че посоченият сериен номер не съществува. Последва и изявление на самия Борисов пред бТВ, в което той цитира Гешев за това, че „ френска банка и френски съдия-следовател “ са дали отговор, че банкнота с подобен номер не е издавана от френска банка.

Сега Антикорупционният фонд разгласява прибавя незнайни до момента данни по случая, от които излиза наяве, че в действителност Софийскатта градска прокуратура е изпратила Европейска заповед за следствие до общо четири страни. Те са посочени в информация на Българска народна банка, от която се схваща, че сниманите в спалнята на Борисов в банкноти би трябвало да са издадени във Франция, Австрия, Германия и Испания.

Според тази информация в Германия са пуснати в обращение две банкноти, а в останалите три страни – по една. Германските управляващи удостоверяват публично, че това дава отговор на истината, до момента в който френските им сътрудници отговорят, че банкнота с посочения сериен номер не съществува. От Австрия отхвърлят да отговорят, а от Испания липсва реакция.

Всичко това е разказано от разпореждане на обвинителите Боряна Бецова, Вихра Попхристова и Ивайло Петров от Софийската градска прокуратура (СГП), с което тримата образуват следствие по случая на 29 юли 2020 година Досъдебното произвеждане обаче не се занимава с произхода на хипотетичните парични значи и златни кюлчета, снимани на фрагментите, а преследва използването на механически записи за илюзия на правосъдни органи, както и потреблението на специфична техника без позволение.

Именно тази дефиниция става мотив Австрия да откаже подпомагане – описаните действия не съставляват закононарушения съгласно локалното законодателство. Според АКФ става въпрос за „ несъставомерни действия, чиито евентуални причинители биха се явили само разпространителите и създателите на фотосите и записа “.

" Снимките и видеото са манипулирани ". Как Гешев употребява Брюксел, с цел да заглуши евродоклада в София
„ Ако следствието се водеше не по тези екзотични и изначално неприложими текстове, а за евентуално корупционно закононарушение да вземем за пример, тогава проблем с осъществяването на Европейската заповед за следствие [в Австрия] не би имало “, считат от неправителствената организация.

Оттам обръщат внимание и на обстоятелството, че в началото по случаяна инцидентен принцип за наблюдаващ прокурор е определена само Бецова, а по-късно към нея са добавени другите двама обвинители – командировани от други прокуратури на по-ниско равнище.

„ Така се цели гарантиране на преданост, защото прокурорите доста елементарно могат да бъдат върнати на местата, от които са командировани, а това би било обвързвано с компликации за тях – понижаване на възнаграждението и/или нужда още веднъж да се устройват отвън София “, показва АКФ.

Организацията прибавя, че Гешев в никакъв случай не е посочвал обществено, че точно Франция е дала отговор, че банкнота с сходен сериен номер не съществува. Което значи, че Борисов или е получил информация от следствието, или инцидентно е налучкал страната, дала отговор, че не е издавала такава банкнота.

От АКФ обобщават, че е въпреки и откъслечна тази нова информация за хода на следствието оставя усещането, че то е било употребявано за „ изчистване на имиджа на някогашния министър председател – откакто обществено се споделя единствено информация, която е в негов интерес, само че не и такава, която би могла да се интерпретира в негова щета “. Към момента въпросното досъдебно проиводство продължава да е в ход, само че прокуратурата не е споделяла скоро детайлности от него.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР