Часове остават до падането на блокадите между Косово и Сърбия

...
Часове остават до падането на блокадите между Косово и Сърбия
Коментари Харесай

От нашите пратеници на границата с Косово: Часове остават до падането на блокадите

Часове остават до рухването на блокадите сред Косово и Сърбия край Ярине и Бърняк. След като двете страни реализираха съглашение, се чака осъществяването му. Кризата, която стартира на 20 септември, е една от най-тежките в връзките сред Белград и Прищина.

На 12-ия ден от блокадите обстановката тук е спокойна и косовските сърби, и полицията, която беше изпратена от Прищина, чакат контрактуваното за на следващия ден в 8.00 ч. евакуиране. И Белград, и Прищина оповестиха сделката, реализирана през вчерашния ден, за политически и дипломатически триумф. Поредната рецесия в двустранните връзки, доколкото те съществуват сред Косово и Сърбия, за следващ път повлия на живота на хората, живеещи северно от Косовска Митровица, най-вече етнически сърби, и още веднъж разсъни спомените за кървавата война от 98-99 година.

В Звечан, северозападно от Косовска Митровица, живеят няколко хиляди сърби. Повечето от тях са на блокадите по границата. Преди дни незнайни хвърлиха две гранати по Центъра за гражданска регистрация тук, които, за благополучие, не избухнаха.

За Милован Милетич е пазарен ден. Посреща ни гостоприемно.

" Ако зависеше от мен, тук не би имало граница. Важно е да споделяме и да работим дружно. Каква граница? Тук е Сърбия! ", споделя той.

Хвали ни се със собственоръчно създадената царевица и круши, които хората купуват.

" Само да има мир, да няма затруднения ", добавя Милован.

Българска национална телевизия: А с албанците по какъв начин сте?

" Трябва да имаме положителни връзки. Ние имахмe такива. Като комшии. Да живеем, да работим, да върви бизнесът. А границата - няма граница. В цяла Европа няма. И албанците да могат да вървят в Сърбия, а сърбите - в Косово. Да се живее ", споделя още Милован Милетич.

Сладжан продава месо. За да отиде в Сърбия, минава през град на стотина километра отсам.

Българска национална телевизия: А ти пътуваш ли постоянно до Сърбия, вървиш ли?

" Ходя, вървя, да ", споделя Сладжан Джорджевич.

Българска национална телевизия: А в този момент по какъв начин вървиш? Сега по какъв начин вървиш?

" Никак. Преди две седмици последно вървях. Сега - през другия пункт Мердере ", добавя той.

В Звечан, чиито почетни жители са тенисистът Новак Джокович и съветският президент Владимир Путин, има монумент на жертвите от войната. Има и живи ветерани, които я помнят.

" Какво помня ли? Мобилизацията! Помня по какъв начин се клаха хората. Ние защитавахме нашия народ ", споделя Драголюб Милич.

Драголюб счита, че даже и да пропадне последното съглашение, по един или по различен метод разногласието за табелите ще се позволи.

" Ако може спокойно - спокойно. Ако не - със мощ. Какво има да го мисля? Тук е страната Сърбия ", добавя той.

Зам.-председателят на партията " Сръпски лист ", която съставлява сърбите в Косовския парламент, има свое пояснение за рецесията при Ярине и Бърняк.

" Прищина изпрати специфични полицейски сили с тежка техника и оръжия в 100% сръбски общини в Северно Косово. Опита се да сътвори нова действителност, като спре придвижването сред Централна Сърбия и Косово и Метохия ", споделя Игор Симич.

А на блокадите сърбите са решили:

Българска национална телевизия: Ще останете ли тук?

" Ще останем, до момента в който РОСУ, специфичните сили, не се изтеглят ", споделя Саня Миладинович от Косовска Митровица.

Българска национална телевизия: А след това?

" После тук ще влезе КФОР, а ние ще се изтеглим ", дава отговор тя.

" Вижте, снимайте. Ето по този начин живеем 11 дни. Щом сме оставили къщите и децата си, с цел да дойдем тук, това не е добре ", декларира косовският сърбин Деемо Кичевич.



Три километра от пътя към Ярине е блокиран. Колко време ще отнеме изтеглянето, е неразбираемо.

Преди часове от Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че КФОР са подготвени да продължат да извършват своите отговорности, произлизащи от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, а точно да обезпечат сигурна и безвредна среда и независимост на напредване тук в Косово.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР