Часът е 7 сутринта. Звукът на телевизора гръмва и политици

...
Часът е 7 сутринта. Звукът на телевизора гръмва и политици
Коментари Харесай

Помощ! Ние, „совите”, сме застрашен вид

Часът е 7 сутринта. Звукът на тв приемника гръмва и политици от следващия утринен блок се пробват да разбудят Илиян Кочански. 29-годишният финансист би трябвало да се яви на работа в 8,30. Наистина, има да довършва план, само че за какво толкоз рано?

До 7, 15 не се случва нищо. Приятелката му, към този момент ококорила очи от шумотевицата в спалнята, се включва в акцията по събуждането. Следва леко размърдване, нормалното превръщане на другата страна. И по този начин няколко пъти. Към 8 без 15 Илиян героично крачи  към банята, без да престава да се прозява.

Класира се в офиса в последната минута с тип на тежък махмурлия. Да е пил нощес? Не, единствено една бира. Е, легна си към 2,30, само че това е в реда на нещата, прави го съвсем всяка вечер. Просто не може да заспи по-рано, а и таман в късните часове го хваща музата и мозъкът му работи на цялостни обороти.

Илиян Кочански е “сова ”, от оня необичаен вид индивиди, които не могат да си лягат рано и не могат да стават рано (също като мен). И пикът на интензивността им е следобяд, а не заран, както на болшинството от жителите на планетата ни. Така желае организмът му, само че е заставен да се преценява с разпоредбите, открити от други. Което може да се окаже съдбовно.

Навиците за сън отличават хората сходно на расовите разлики, демонстрират доста изследвания. За страдание живеем в свят, основан за „ чучулиги ”. Но учени потвърдиха, че насилването на естествения биологичен часовник е съществена причина за едни от огромните бичове на човечеството като рака, сърдечните болести, астмата, гастрита, шизофренията. Това слага „ совите ” измежду най-застрашените типове в света на хората.

Тийнейджърите не са отговорни

В интервала на подрастване е естествено младежите да развият податливост да се излежават заран. Това нормално не е по тяхна виновност – гените пренастройват човешкия биологичен часовник на режим “сова ” в тийнейджърските години на множеството от нас. За собствен шанс девойките и момчетата надрастват тази наклонност към 20-ата си година. И въпреки всичко някои като мен и Илиян остават белязани от знака на совата до края на живота си. Това значи, че денонощният им цикъл стартира по-късно от изгрева на слънцето и доближава най-ниската си точка в ранните утринни часове. Така „ совите ” са най-активни в късния следобяд и вечерта. А модерният свят – учебни заведения, офиси, институции – е организиран напълно съгласно ритъма на „ чучулигите ”. Единствената разтуха на „ совите ” остават нощните заведения. Но купонът задоволителна отплата ли е за всекидневното стеснение?

Биолози потвърждават, че в случай че следваме естествените си подтици, времето, в което ядем, спим и имаме сили да работим, не зависи от нас, а от биологичния ни часовник.

Дебнат страшни заболявания

Културните правила и будилникът обаче принуждават тези, чийто темп не съответствува с този на болшинството, да упражняват ежедневно принуждение над природата си. Цената на това е ненадейно висока – разбиването на естествените ритми на тялото е една от главните аргументи за съществени заболявания като рака, сърдечно-съдовите болести, гастрита, астмата, шизофренията, проблемите с ученето и други, демонстрират голям брой лабораторни проучвания.

Преди няколко години Чарлс Чайслер от Харвардския университет сподели, че цикълът на вътрешната интензивност на организма е 24 часа и 11 минути, плюс-минус 16 минути. Начинът, по който протича той, обаче е друг при всеки и се трансформира с възрастта. Чайслер наблюдава в продължение на месец всяка стъпка на 29 пълнолетни мъже и дами. Те нямали достъп до обозначения за време като часовници, постоянни хранения и слънчева светлина и прекарвали времето си в полулегнало състояние и в “принудителен ” 28-часов цикъл на сън и будно положение. Този режим целял да отдели естествения вътрешен темп на хората от външните сигнали, които го синхронизират със слънчевите цикли.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР