Бюджетът е разчетен при нива на събираемост, които са същите

...
Бюджетът е разчетен при нива на събираемост, които са същите
Коментари Харесай

Асен Василев за Бюджет 2024: Мисля, че българският народ имаше достатъчно постна пица в годините

Бюджетът е разчетен при равнища на събираемост, които са същите като тази година и малко по-малки от миналогодишните, които бяха събрани. Така че от тази позиция нямаме проблеми с приходната част. Данъците, като % от Брутният вътрешен продукт, са планувани на 37%. Нямаме проблем с данъчните доходи. 37,5, колкото са и тази година. Миналата година успяхме да съберем дори малко повече – 38% налози от Брутният вътрешен продукт, тъй че там нямаме проблеми. Това съобщи финансовият министър Асен Василев пред публицисти преди съвещанието на ПГ на Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ), съобщи кореспондент на " Фокус ".

За трета поредна година се демонстрира, че България може да има 3% недостиг, може да има същинска обществена политика (заложеното нарастване на приходите е над 11%), може да има рекордни вложения (12 милиарда са заложени) и всичко това да се върже с данъчната политика, без да се подвигат ставките на налозите, изясни Василев.

" Миналата година се говореше за 7% недостиг, а завършихме на 2,9% на начислена основа, 0,8 на касова основа. Тази година също ще приключим на недостига, който е заложен в бюджета – 3% на начислена основа. За следващата година сме възнамерявали 2,9% на начислена основа. Не съм видял нито една рецензия, която да е основана на сметка. Повечето рецензии са основани на друга икономическа философия – на постната пица. Мисля, че българският народ имаше задоволително постна пица в годините, време е да вършим съвременна стопанска система, повдигане на приходите за жителите. Виждате, че задържаме данъчната политика, не се трансформират данъчните ставки. И другото, което вършим е да има вложения в страната, тъй като политиката, която организираме от 2021 година до в този момент е, че няма по какъв начин да сме богата страна, в случай че приходите са ниски “, поясни Асен Василев.

" Трябва да се вдигне цената на труда, да станат по-високи заплатите, в това време да влагаме в нови машини, в пътища, в железници, тъй че страната да дръпне напред и да се усили продуктивността на труда “, сподели още финансовият министър.

Асен Василев разгласи, че няма да се подвига налог " Сгради “. " Това, което е заложено в Закона за локалните налози и такси е опция на общините сами да дефинират данъчната си ставка и данъчната основа, каквато са имали до 2027 година, след което им е отнета, сподели още финансовият министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР