„Бюджет, който градът може да си позволи” – така столичният

...
„Бюджет, който градът може да си позволи” – така столичният
Коментари Харесай

Фандъкова за бюджета на София: Нито лев от тези 1,7 млрд. не идва даром

„ Бюджет, който градът може да си позволи” – по този начин столичният кмет Йорданка Фандъкова дефинира в ефира на bTV Radio гласуваните през днешния ден 1,750 милиарда лева, с които София ще разполага за 2019 година

„ Това е бюджет, който разрешава да продължим модернизацията на нашия град. Бюджетът е реален (…) Пред СОС припомних, че преди 10 година бюджетът беше 1 милиарда, а през 2005 година е бил малко над половин милиарда лв.. Този бюджет демонстрира мащаба. Нито лев от тези 1,7 милиарда не идва даром”, акцентира Фандъкова.

Кметът акцентира, че в области като образованието, екологията и ремонтите има пъти нарастване на средствата през последните години. Тя уточни, че капиталовата стратегия е в границите на 630 млн. лева, от които 300 млн. са европари, а останалите са лични средства.
Ремонтите в София – приоритет и през 2019 година Бюджетът нa Столична община за 2019 година е 1,6 милиарда лева
„ За мен персонално устойчивите цели са превоз, транспортна инфраструктура, екология, обучение. Резултатите, които постигнахме, са резултат от това, че не позволихме да се лутаме и да сменяме приоритети”, съобщи Фандъкова.

По думите й 86 млн. лева ще бъдат дадени за поправки на съществени улици и булеварди, като 15 са огромните обекти. Други 37 млн. лева са обезпечени за настоящите поправки във всички 24 региона.
София купува 13 нови трамвая за над 40 млн. лева Ще тръгнат по линия №5 до края на годината
Тя още веднъж анонсира предстоящото довеждане докрай на първите 8 км от третата метролиния, доставката на 82 нови рейса, 15 електробуса и 13 трамвая. Последните са за линия №5, чиято реорганизация се отдалечи напред във времето, откакто определената за реализатор „ Джи Пи Груп” се отдръпна на фона на следствие за злоупотреби с европари и скандал с качеството на други нейни поправки.

„ Имахме опцията да подобрим плана, основният проектант работи по смяната на този план. До края на април има ангажимент да приключи проектирането, с цел да обявим процедура за избор на реализатор. Когато тя завърши ще стартираме цялостна рационализация на първото трамвайно трасе в София”, изясни кметът.

Освен с модернизацията на превоза, София ще бори замърсяването на въздуха и с ред други ограничения, измежду които два плана за замяна на отоплителни съоръжения на дърва и въглища с по-екологични източници като газ, централно отопление, електричество или пелети.

По отношение на площад „ Света Неделя” Йорданка Фандъкова съобщи, че тази година ще се организира интернационален архитектурен конкурс за осъществяването му. Жителите и гостите на София пък ще могат да следят работата на археолозите в региона.

Тази година би трябвало да бъде приключена реставрацията на банята в Банкя, обезпечени са и пари за проучване на банята в „ Овча купел”, която към този момент е благосъстоятелност на общината.
Скандалът със записа и Боил Банов: Българска социалистическа партия не разкрива кой е информаторът Важно е какво се случва в кабинета, а не дали Ангел Ангелов е осведомител, сподели депутатът от левицата Пенчо Милков
По отношение на една друга доста по-скандална реституция – тази на „ Ларгото”, поради която от Българска социалистическа партия настояват, че културният министър Боил Банов е злоупотребил с власт, Йорданка Фандъкова беше спестовна в коментара си: „ Не мога да се надявам, че в идните месеци на предизборни акции няма да сме очевидци на доста съществени борби, разгадавам на работата на способените органи”.

Това беше и единственият случай, в който тя загатна идните през тази година избори – в това число и локални.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР