Бурята Голямото червено петно на Юпитер е много по-дълбока, отколкото

...
Бурята Голямото червено петно на Юпитер е много по-дълбока, отколкото
Коментари Харесай

Учени измериха Голямото червено петно на Юпитер

Бурята Голямото алено леке на Юпитер е доста по-дълбока, в сравнение с учените допускаха до момента, оповестиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Това стана ясно при представянето в НАСА на данни от измерванията на апарата " Джуно " на Голямото алено леке, което се оказва, че се спуска на към 350-500 километра под облачната обвивка на Юпитер. Това са открили микровълновите и гравитационни измервания, осъществени от " Джуно ".

Данните дават на учените, които изследват най-голямата планета в Слънчевата система, триизмерна картина на атмосферата на Юпитер.
Планетата, която е известна като газов колос, е формирана главно от водород и хелий, със следи и от други газове. Бури като Голямото алено леке дават цветовете на Юпитер - петата планета по ред от Слънцето с диаметър към 143 000 километра.

Измерванията са открили, че Голямото алено леке е стихия с фронт от 16 000 километра ширина в южното полукълбо на Юпитер. То е едно от чудесата на Слънчевата система и съществува от епохи, само че до момента учените не знаят какво се крие под нея, предава Българска телеграфна агенция.

" От научна позиция е озадачаващо по какъв начин бурята може да е толкоз огромна и с такава дълготрайност ", сподели Скот Болтън, откривател в задачата " Джуно " в Югозападния проучвателен институт в Тексас и началник на едно от двете проучвания на Юпитер, чиито резултати бяха оповестени от сп. " Сайънс ".

" Джуно " бе изстрелян през 2011 година и е в орбита към Юпитер от 2016 година НАСА наскоро удължи задачата с четири години, до 2025 година

Методологията за измерването е създадена от проф. Йохай Каспи и доктор Ели Галанти от института " Вайцман " в Израел, работили дружно с доктор Марция Паризи, която към този момент работи в НАСА, заяви електронното издание на в. " Джерузалем пост ". 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР