Бурното развитие на технологиите поставят редица предизвикателства пред органите, провеждащи

...
Бурното развитие на технологиите поставят редица предизвикателства пред органите, провеждащи
Коментари Харесай

Радев: Бурното развитие на технологиите поставят предизвикателства за честността на изборите в свят на фалшиви новини


Бурното развиване на технологиите слагат редица провокации пред органите, провеждащи и контролиращи прозрачността и честността на изборите в свят на подправени вести и офанзиви.

Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев при откриването на 26-та годишна конференция и общо заседание на ACEEEO - Асоциацията на органите на ръководство на избори от Европа, съобщи кореспондент на БГНЕС.

[i]Темата е: „ Осъзнати гласоподаватели в цифровата ера ”. Във форума вземат участие над 100 делегати от разнообразни страни, участници са също вицепремиерът Томислав Дончев, вицепрезидентът „ Програми ” на Международната фондация за електорални системи - IFES Майкъл Светлик, генералният секретар на ACEEEO Жолт Солноки, ръководителят на ЦИК Ивилина Алексиева.

Конференцията е отдадена на провокациите, свързани с развиването на осведомителните и информационни технологии и тяхното въздействие върху изборния развой, предизборните акции и информираността на гласоподавателите. [/i]

Завоеванията на актуалния свят се дължат на демократичните избори, стартира приветствието си президентът. И продължи: посредством избори гласоподавателите реализират надзор и се реализира интеграцията на обществото, защото разпокъсаните гласове се сплотяват в единна воля и власт. Демократичните избори са критерии за демократичната власт, уточни президентът. Контролирането и отчитането на изборите е виновна и сложна задача, която е поверена на способени органи в Европа, уточни той. Ние в България имаме своя път в организацията и провеждането на демократични избори, сподели Радев.

България е една от първите страни, които ползват пропорционалната система за избори, а след това у нас се ползва смесената система, взаимствана от други страни. Имаме и Изборен кодекс за провеждането на избори, а органът, който дава отговор за тях е ЦИК, напомни той. С цифровия гърмеж на обществените мрежи заканите са отвред, в действително време те се развиват с огромна динамичност и по тази причина ЦИК работи благодарение на редица институции. Другият проблем е динамичността на придвижване на хора - огромен брой български жители напуснаха страната, само че те имат проблеми да упражнят правото си на глас, пръснати са по всички континенти и страни. Ние като страна нямаме опция да осигурим секции на всички места, по тази причина работим да осигурим електронно отдалечено гласоподаване. На първо място би трябвало да се даде опция на всеки да гласоподава, да се защитят персоналните му данни, тайната на вота, честността и сигурността на този избор, да избегнем заплахата той да бъде манипулиран, означи Радев. Ще бъда задоволен, в случай че тези проблеми се дискутират, с цел да имаме едни почтени и демократични избори в Европа, заключи президентът.
 Томислав Дончев Томислав Дончев / БГНЕС
На този висок конгрес ще се дебатират и бъдещи насоки за възстановяване на изборните технологии и практики, съобщи при откриването на конференцията ръководителят на ЦИК Ивилина Алексиева. Дейността на ACEEEO има роля за поощряване на демократичните процедури, а тази конференция ще помогне на главната ни задача за произвеждането на свободни и чести избори, сподели тя.

Предизвикателствата, свързани с електронното гласоподаване са факт, само че те занапред ще водят война за своята легитимност, разясни в словото си вицепремиерът Томислав Дончев.

За зло или за положително новите решения - електронно, машинно гласоподаване, машинно броене са свързани със подозрения в доверието, продължи той. Това е и политически проблем. В среда, където постистината е норма, всички провокации за взимане на зряло, осведомено решение са пред нас. Доколко има смисъл да се гласоподава по непрекъснат адрес, когато имаме опция да се гласуваме посредством телефона си, запита вицепремиерът. В момента софтуерно директната народна власт е изцяло допустима, второ - допустима е и всекидневната народна власт. Но ние не сме единствено технолози, би трябвало да разсъждаваме и концептуално, уточни Дончев. Все отново, пробвайте се да разсъждавате какви решения ще вземем и по какъв начин те ще се отразят на целия институционален ред, закрепен през последните два века. Пълната, представителна народна власт значи цялостното заличаване на този ред- по този начин ли би трябвало да бъде,време е да се обърне внимание на тези провокации, заключи вицепремиерът Томислав Дончев.

Нашите съществени клиенти в изборния развой са гласоподавателите, а детонацията на осведомителните технологии е действителност и гласоподавателите би трябвало да се приготвят поради големия размер информация, съобщи в приветствието си и вицепрезидентът „ Програми ” на Международната фондация за електорални системи - IFES Майкъл Светлик.

Остават надали не няколко седмици, когато България ще поеме председателството на Европейски Съюз и е значима ролята, която играе нашата асоциация при взаимоотношението в Европейски Съюз за основаването на добра нормативна система за постоянни изборни органи, акцентира при започване на конференцията генералният секретар на ACCEEEO Жолт Солноки. Обикновеният гласоподавател в никакъв случай не е бил в по-удобно състояние при упражняването на неговия избор. Знаем, че има подправени вести, популяризирани в международното пространство - несъмнено, повлияването на гласоподавателите при оценка на изборните резултати не е за занемаряване, по тази причина са значими точните източници на информация. Как да окажем помощ на гласоподавателите да бъдат по-осъзнати е въпрос, който би трябвало да решим, тъй като изборните органи, естествено, са на първа линия, акцентира Солноки. Много са въпросите, на които ще търсим отговори освен през днешния ден и на следващия ден, а през идващите месеци, добави той.

По време на десетките ми наблюдателни задачи по време на избори съм изразявала увереността си в новите технологии, съобщи и българският еврокомисар по цифровите технологии Мария Габриел във видео послание към участниците в конференцията.

На първо място би трябвало да вършим осведомен избор, имаме необятно поле за разпространяване на информация, с помощта на интернет, само че през днешния ден сме изправени пред предизвикването да откроим същинската информация. Трябва да имаме съзнателен избор в цифровата епоха, уточни Габриел и изброи идни начинания в битката с подправените вести. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР