Бургас. Защо системата за ранно оповестяване на община Бургас, която

...
Бургас. Защо системата за ранно оповестяване на община Бургас, която
Коментари Харесай

Народни представители от БСП питат Община Бургас: Защо системата за ранно оповестяване за 1 млн. лв., изградена за превенция от наводнения, не предотврати трагедията

Бургас. " Защо системата за ранно обявяване на община Бургас, която коства 1 млн. лева, не предотврати нещастието с наводненията от миналите дни? ". Този въпрос зададе депутатът от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Николай Тишев от Бургас, който беше на мястото на бедствието през миналите два дни, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Тишев подсети, че в община Бургас, през 2015 година стартира осъществяването на план ”Интегрирано ръководство на риска от наводнения ”, който публично работи от април 2017 година Инсталирано е профилирано съоръжение за реализиране на 24-часов мониторинг на водните басейни. Информационната система включва 24-часов мониторинг на количеството на водата и падналите превалявания. Събраните данни се изпращат на надзорен център и по този начин непрестанно се следи положението на реки и морета. За този план са дадени 1 млн. лева С фанфари Община Бургас го откри през април тази година. Системата дава настоящи данни за евентуално рискови реки в общината. И най-важното – цялата тази информация разрешава на институциите елементарно да открият кои региони и какви детайли на градската инфраструктура са застрашени от наводнения, с цел да се подхващат съответни и навременни ограничения за попречване. По плана е създадено и мобилно приложение, което ще разреши уведомяване на жителите за нараснали равнища и превалявания. И като резултат - село Равнец е под вода, квартал Долно Езерово и Горно Езерово – отчасти наводнени, Манастирът „ Св. Богородица ” край к-с Меден Рудник - залят и така нататък " В някои общини не се отпускат средства и страната не оказва помощ, в същото време тук са отпуснати средства, само че няма никакъв надзор по какъв начин са изразходвани и каква е успеваемостта ”, разяснява още Николай Тишев. Той, дружно с депутатите от региона Тодор Байчев и Димитър Стоянов, даде конференция за медиите по отношение на бедствието от последните 48 часа в общините Бургас и Камено, на която оповестиха кои от засегнатите места в региона са посетили, както и какво са им споделили локалните хора.
Народните представители посетиха село Черни връх, община Камено и се срещнаха с потърпевши поданици. Николай Тишев бе в квартал „ Долно Езерово ”, гр. Бургас, Тодор Байчев – в село Ливада, община Камено, където има и смъртен случай, Димитър Стоянов – в село Равнец, община Бургас, като Стоянов посети и село Трояново, община Камено.
„ В Долно Езерово има няколко къщи, които са наводнени. Говорих с локални поданици, които споделиха, че на някои места, към 3 – 4 часа през нощта е имало проблем, наложило се е да се отводнява ” – сподели Тишев. Той добави, че до момента в който огромните общини имат по-голям запас, то дребните са оставени да се избавят сами. В община Камено през последните 3 - 4 години не е даден нито лев за укрепващи или отводнителни уреди. Всичко, което е правено през тези години, е със средства на Общината и на физически лица. Държавата просто е абдикирала.
„ Като резултат, виждаме какво се случва. Какъв е смисълът, пост фактум, като стане нещастието, да се изсипе половината Министерски съвет, а преди този момент страната да я няма никаква ” – пита Тишев.
Тодор Байчев разяснява, че ситуацията в Ливада е доста съществено, изключително към реката.
Димитър Стоянов от своя страна сподели, че хората в Равнец и Трояново са споделили, че не са били взети ограничения за почистването на коритата на реките, канавките. " Държавата и общините би трябвало да се научат да оповестяват популацията навреме. Държавната администрация няма подготвеност да вземе съответните ограничения. Така не може да продължава. Основното е, не да се вземат след това ограничения, а те да се подхващат авансово, с цел да не се случват произшествия ” - съобщи той.
В умозаключение народните представители оповестиха, че от Народно събрание на Българска социалистическа партия ще бъде отпусната финансова помощ за бедстващите региони, като идната седмица ще бъде конкретизирана каква тъкмо ще е тя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР