Бунтовници хуси, заснети в понеделник в йеменската столица Сана Радио

...
Бунтовници хуси, заснети в понеделник в йеменската столица Сана Радио
Коментари Харесай

При боеве в Сана е убит бившият йеменски президент Али Абдула Салех


Бунтовници хуси, снимани в понеделник в йеменската столица Сана

Радио на следеното от бунтовниците хуси йеменско вътрешно министерство заяви в понеделник, че някогашният президент Али Абдула Салех е бил погубен, съобщи Ройтерс.

Партията на някогашния президент - Общ народен конгрес, удостовери информацията, заяви в Туитър саудитската телевизия " Ал Арабия ".

Според малкия екран Салех е погубен при яростните сражения с подкрепяните от Иран хуси в йеменската столица Сана.

Телевизия " Ал Маядин " заяви, че Салех е умрял през днешния ден при опит да напусне столицата.

Малко по-рано партията на Салех отхвърли водачът й да е погубен и съобщи, че той продължава да командва боевете в Сана.

Радиостанцията на хусите разгласи, че подкрепящата хусите телевизия ще покаже фрагменти с натрупа на Салех, а консуматори на обществени медии в Йемен разпространиха фрагменти с тяло, което наподобява на някогашния президент, само че тази информация няма по какъв начин към този момент да бъде тествана.

По-рано в понеделник бе обявено, че настоящият президент на Йемен Абд Рабу Мансур Хади скоро ще предложи прошка на всички,които спрат да сътрудничат на подкрепяните от Иран бунтовници хуси. Това разгласи министър председателят Ахмед бен Дагер след разпадането на бунтовническия съюз в Сана, съобщи Франс прес.

" Президентът скоро ще предложи обща прошка на всички, които са сътрудничили на хусите и са решили да престанат ", съобщи Бен Дагер в Аден.

Съобщението явно цели да отслаби бунтовниците хуси след разпадането на съюза им с поддръжниците на някогашния президент Али Абдула Салех, отбелязва Агенция Франс Прес.

След три години директно съдействие двете съставки на бунтовническия лагер влязоха в конфликти в столицата Сана, която направляваха дружно. Смъртоносните сражения не престават от този момент и обгърнаха и други региони на Йемен.

След разпадането на съюза Салех изрази подготвеност да отвори " нова страница " в връзките със саудитците, които водят антибунтовническа коалиция в Йемен от 2015 година

Ройтерс заяви, че през днешния ден йеменските бунтовници хуси са взривили къщата на Али Абдула Салех в центъра на. Местонахождението на някогашния президент по това време още бе незнайно.

Верните на Салех сили изгубиха територия в продължаващите шести ден яростни градски боеве с подкрепяните от Иран хуси, отбелязва организацията.

Най-малко 125 души са убити и близо 240 са ранени при боевете през последните пет дни, заяви Международният комитет на Червения кръст, представен от Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР