Бунтове в Грузия. Хиляди хора са по улиците със знамената

...
Бунтове в Грузия. Хиляди хора са по улиците със знамената
Коментари Харесай

Грузия пламна след репресивен закон за чуждестранните агенти: Хиляди са по улиците със знамената на ЕС

Бунтове в Грузия. Хиляди хора са по улиците със знамената на Европейски Съюз. 

Полицията в Тбилиси използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите пред постройката на Народното събрание.

Митингът на опозицията против приемането на закона за задграничните сътрудници продължава към този момент няколко часа. Няколко хиляди членове на опозицията са на площада пред Народното събрание, посочи АП, съобщи Нюз.бг.

" Протестът пред парламента придоби принудителен темперамент, протестиращите се пробваха да блокират един от входовете на Народното събрание и имаше случаи на принуждение против чиновници на министерството ", се споделя в изказване на министерството на вътрешните работи.

Според вътрешното министерство, в случай че протестиращите не се подчинят на законните претенции на полицейските чиновници и им окажат опозиция, полицията ще употребява пропорционалната мощ, планувана в закона, в това число специфични средства.

По-рано във вторник парламентарното болшинство поддържа на първо четене един от обсъжданите законопроекти за регистрация на задгранични сътрудници. Опозиционните фракции гласоподаваха срещу него.

Проектозаконът " За бистрота на задграничното въздействие ", който беше направен от група депутати от фракцията " Власт на народа ", беше признат на първо четене.

И двата проектозакона ще бъдат изпратени на Венецианската комисия на Съвета на Европа за експертиза, както е посочено от парламентарното болшинство, след което законопроектите ще бъдат прегледани и признати на второ четене.

Законът планува всички организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " задгранични сътрудници " или ще бъдат изправени пред обилни санкции.

Опозицията твърди, че законът е същият, който Русия одобри през 2012 година и впоследствие използван за репресии.

: Chaotic scenes as Georgian riot police started dispersing demonstrators on the Rustaveli Avenue in Tbilisi several minutes ago, using stun grenades and tear gas.

The police is now arresting the participants of the protests.
— Status-6 (@Archer83Able)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР