Бумът на цените на жилищата в Нидерландия изглежда приключи на

...
Бумът на цените на жилищата в Нидерландия изглежда приключи на
Коментари Харесай

Имотни сривове: Цените на жилищата на още един европейски пазар отбелязват най-големия спад от десетилетие насам

Бумът на цените на жилищата в Нидерландия наподобява завърши на фона на спадащото търсене на парцели. Средната покупна цена на едно жилище е спаднала с 6,26% (коригирана по отношение на инфлацията) през 2022 година, в внезапен контрастност с покачванията на годишна база от 13,83% през 2021 година Всъщност това е най-големият спад на цените от десетилетие. През четвъртото тримесечие на 2022 година цени на жилищата са спаднали с 2,23%, на тримесечна база, заяви Global property guide.
 Цените жилищата в България потеглят надолу през третото тримесечие на 2022-а
Цените жилищата в България потеглят надолу през третото тримесечие на 2022-а

В международен мащаб цените на парцелите към момента се повишават с ритъм от 8,8% годишно

През 2022 година броят на продадените жилища е намалял с 14,6% на годишна база до 193 103 единици, след спад от 3% през 2021 година и растеж от 7,7% през 2020 година, съгласно Statistics Netherlands (CBS).

Времето за продажба на едно жилище в страната се удължило на 30 дни през четвъртото тримесечие на 2022 година от 27 дни през предходното тримесечие и 23 дни през същия интервал предходната година, съгласно асоциацията на брокерите NVM.
 €1100 на месец: Нидерландия поставя таван върху наемите на жилища
€1100 на месец: Европейската страна, която поставя таван върху наемите на жилища

Мярката на държавното управление влиза в действие от януари следващата година

Предлагането на жилища на пазара се усилва фрапантно. През четвъртото тримесечие на 2022 година има към 34 756 налични жилища за продажба, което е с 18% повече от предходното тримесечие и с цели 123% от преди година още веднъж съгласно данни NVM.

Икономиката на Нидерландия набъбна с 4,5% през 2022 година, съгласно данни от Статистическата работа на страната. Продължаващият стопански напредък се дължи основно на повече работни часове и по-високо ползване.
 Цените на жилищата в Швеция търсят ново дъно
Цените на жилищата в най-голямата скандинавска страна се ускоряват към ново дъно

Бързият спад в Швеция е единствено един образец по какъв начин жилищните пазари в света търпят смяна с покачването на потребителските цени

Икономиката обаче ще се забави тази година, като прогнозата е напредък на действителния Брутният вътрешен продукт от едвам 0,9%, на фона на предстоящо закъснение на растежа на частното ползване, загуба на покупателна дарба, породена от високата инфлация и слаби бизнес вложения на фона на възходящите лихвени проценти, съгласно Европейската комисия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР