Бум на сменени адреси в навечерието на местните избори отчете

...
Бум на сменени адреси в навечерието на местните избори отчете
Коментари Харесай

Бум на сменените адресни регистрации няколко месеца преди местния вот

Бум на заменени адреси в навечерието на локалните избори регистрира Институтът за развиване на обществената среда.
В последните дни на април изтече 6-месечният интервал за уседналост преди вота за локална власт.

По данни на Института преместванията по сегашен адрес в интервала януари - април 2022 година са били малко над 38 000, а за същия интервал тази година те към този момент са близо 69 000. Увеличението е 78%.

13 са общините в страната, в които популацията по сегашен адрес се е нараснало близо 10 пъти спрямо началото на предходната година означават от Института. Сред рекордьорите по брой премествания са Трекляно и Невестино в Кюстендилска област и Ново село и Макреш във Видинска. В Невестино през първите 4 месеца на тази година са се записали 106 поданици на фона на живеещи там 1600 души.

" Без мое познание 7-8 индивида са регистрирани на моя адрес тук, без мое познание, без нищо ", разяснява Димитър Зафиров - гражданин на Невестино.

Той даде образец и с близкото село Кадровица, където локалните поданици са 16, а гласоподавателите - повече от 300.

" За страдание такова нетипично пренасяне на хора от общини към дребни обитаеми места може напълно съществено да повлияе на вота на локалните хора на идните избори през есента, тъй като има места, където новодошлите надвишават хората, които живеят там от години ", изясни той.

С близо 14% повече са новорегистираните във видинското Ново село от началото на годината.

" Как ги записаха, когато има избори, с цел да гласоподават за тях? Не ги виждам тия хора, не ги знаем къде са. Ние в случай че ги виждаме, ще се усъмним и ще почнем да приказваме, няма по какъв начин ", сподели Павлина Цекова, гражданин на Ново село.

Очаквано,позицията на локалните кметове е напълно друга

" Това са лица, които се записват не поради гласуването, а тъй като желаят да се приобщят към това, което има в Ново село ", сподели кметът на общината Георги Стоенелов.

Като причина за местенето от администрацията в Невестино показаха и 100-процентовото нарастване на налозите в Кюстендил:

" При нас налозите не са увеличавани. Другото, което е, всички тези хора, които са регистрирани, имат връзка с общината. Тоест, те са или закупили в този момент парцели или имат към този момент такива ", изясни Мая Арсова, секретар на община Невестино.

За да бъде записано едно лице, би трябвало да бъде спазено условието за 10 квадратни метра жилищна повърхност, нотариален акт и платени налози. Авторите на изследването обаче се питат съблюдава ли се всичко това и в случай че не - ще има ли последици

" Ужасно грозно е това, което се случва - едни хора се местят като стока и в действителност се усилва КПД-то на хората, които ги местят, т.е., дали това са общинските кметове, дали са на селата... Изключително противен феномен ", разяснява Ива Лазарова - изпълнителен шеф на Института за развиване на обществената среда.

Данните сочат, че в 13-те общини с максимален брой премествания по сегашен адрес, кметовете са разпределени надлежно: 5 от Българска социалистическа партия, по двама от ГЕРБ и Движение за права и свободи, трима са били издигнати от иницативни комитети и един е от Вътрешна македонска революционна организация.

Репортери: Ирина Цонева, Станислава Христова, Анжела Каменова - БНР
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР