Bulgaria ON AIRОмикрон ще върлува поне половин година и фирмите,

...
Bulgaria ON AIRОмикрон ще върлува поне половин година и фирмите,
Коментари Харесай

Проф. Найденски: Омикрон ще върлува поне половин година

Bulgaria ON AIR

Омикрон ще върлува най-малко половин година и компаниите, разработващи ваксини, би трябвало да му извърнат задоволително внимание, предизвести наш експерт

Световната здравна организация излезе със мнение, че имунизацията не може да спре разпространяването на Омикрон. 

" Цялата здравна общественост е разтревожена, тъй като имаме нов вид с голям брой разновидности. Въпрос на време е новият вид да навлезе в нашата страна. Разпространяването на Омикрон е много по-бързо спрямо Делта разновидността - от 3 до 5 пъти ", съобщи проф. Христо Найденски от Департамента по инфекциозна микробиология към Българска академия на науките пред Bulgaria ON AIR. 

" Освен антителата, като линия на отбрана на организма, имаме Т-клетъчен имунен отговор и имунна памет на клетките. Поддържа се имунен статус на тъпота по отношение на дадена зараза. Това изяснява за какво ваксинираните хора прекарват по-леко. Т-клетъчният имунитет може да бъде проучен - не е безконечен, само че е много нескончаем ", изясни проф. Найденски.

Вариантът Омикрон ще циркулира в околните 6 месеца в международен мащаб и компаниите ще би трябвало да актуализират имунизациите си, счита проф. Найденски.

" В рамките на нашия департамент стартира нов план. Подобно на няколко екипа в света, ще използваме изкуствени вирусни частици, които имат цялата конструкция на вируса, само че без осведомителна РНК и без да имат опция да се развъждат. Ще изучим патогенезата на тази зараза и по какъв метод се генерират антителата, както и доколко може да се заобиколят. Дали може да бъдат употребявани в търсене на нови лекарствени средства ", заяви професорът от Българска академия на науките.

Проф. Найденски уточни, че грипната зараза също намира ниша на разпространяване. 

" На прага сме на влизането на грипната зараза, късно е за слагане на противогрипна ваксина ", посочи проф. Найденов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР