Будител може да бъде всеки, който с думите и делата

...
Будител може да бъде всеки, който с думите и делата
Коментари Харесай

Румен Радев: Будител може да бъде всеки, който с думите си носи просветление


" Будител може да бъде всеки, който с думите и делата си носи прояснение на другите ", сподели президентът Румен Радев в приветствието си във връзка Деня на националните будители.

Той добави, че саможертвата и смиреното служене на народа постоянно будят съзнателните повече даже от знанията и причините.

Държавният глава означи, че през днешния ден се навършват 100 години от първото честване на Деня на националните.

„ На този празник ние си спомняме към този момент цяло столетие и почитаме всички тези възрожденци, просветители, учители, актьори, които с думи, гений, познания и образец будят мозъците и душите на българите. Той сродява Св. Иван Рилски, Матей Преображенски, Захарий Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители ", съобщи Радев.

Според него в нашата просвета това е, което е една напълно българска духовна категория.

" Будителите са носители на културата, морала и свободата ", сподели президентът.

Той прикани да си спомним, че те не всеки път живеят елементарно и постоянно ги почитаме едвам посмъртно. " Ще ми се да ги разпознаваме приживе, да ги поддържаме, да не пестим нашата признателност заради срам или липса на време ", добави Румен Радев.

" Няколко думи на признателност, които кажем или напишем на нашите будители, са честен жест, който всеки от нас може да направи ", добави президентът.

Радев означи, че за първи път, откогато той е президент, на този празник дружно с него са ръководителят на Народното събрание, министър-председателят, министри и ръководители на водещите културно-просветни институции. „ Нека това да бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители. Да бъдем единни, да работим дружно за напредъка на България ", сподели той.

По-рано през днешния ден висшият главнокомандващ на Въоръжените сили одобри почетния строй на Националната гвардейска част, а националното знаме бе издигнато пред постройката на президентството под звуците на химна на България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР