Будапеща. Правителството на Унгария реагира остро на новия украински закон

...
Будапеща. Правителството на Унгария реагира остро на новия украински закон
Коментари Харесай

Magyar Nemzet: Европейския комисар по образованието е уведомен за спорни украински закон, лишаващ малцинствата от обучение на роден език

Будапеща. Правителството на Унгария реагира остро на новия украински закон за образованието, който заплашва културата на унгарското малцинство в Западна Украйна. Новите правила заплашват образованието на роден език на представителите на малцинствата, обитаващи страната, съобщи Magyar Nemzet.
Унгарският външен министър Петер Сиярто дефинира решението на украинските управляващи като „ позор и срам “ и съобщи, че страната ще обърне внимание на протичащото се в прилежащата страна в Организация на обединените нации, ОССЕ и Европейски Съюз.
На въпрос за коментар за противоречивия украинския закон европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич съобщи, че няколко пъти е приказвал с сътрудника си по политиката на разширение и на добросъседство Йоханес Хан до момента в който законът е бил към момента изготвян в украинския парламент. „ Обадих му се, помолих го за подпомагане, само че трябваше да изчакаме приемането на закона. Сега още веднъж ще приказвам с него, тъй като ученето на роден език е прието от Европейски Съюз човешко право “, акцентира той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР