БтвДнес е Международният ден в памет на жертвите на Холокоста.

...
БтвДнес е Международният ден в памет на жертвите на Холокоста.
Коментари Харесай

Паси: Аушвиц пази смазващи картини на ужасите от войната

Бтв

Днес е Международният ден в памет на жертвите на Холокоста. Датата е подбрана, защото на този ден през 1945 година са освободени концлагеристите от лагера в Аушвиц в Полша.

„ Аз бях първото потомство, което не помнеше войната. За нея се говореше непрестанно. Днес всеобщо хората не я помнят и това е една от големите аргументи за деглобализацията в днешно време и за настъпващия популизъм ”, разяснява в „ Тази събота и неделя ” някогашният външен министър Соломон Паси.



„ На днешния ден преди девет години бях в Аушвиц, с цел да го прегледам. На седмата минута замръзнах от мраз и си зададох въпроса по какъв начин тези хора са съумели да оцелеят, облечени единствено по пижама ”, описа Паси.

По думите му там се пазят смазващи картини на ужасите от Втората международна война.

„ Тези неща всеки ден би трябвало да се описват на децата, с цел да не се повтаря като събитие. Нашите деца би трябвало да отидат там и да видят ”, на мнение е Соломон Паси.

Според него демокрацията дава ужасно доста недостатъци и един от тях е, че Хитлер е пристигнал на власт по либерален път. По думите му това не е изключено да се повтори.

„ Това, което нашият народ направи за спасяването на българските евреи можеха доста други нации да създадат. Българите демонстрираха, че фашизмът не е бил толкоз мощен. Просто Европа е била доста уплашена ”, счита Соломон Паси.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР