bTV 7-годишният Иван Стариков от три години живее в България, диагностициран

...
bTV
7-годишният Иван Стариков от три години живее в България, диагностициран
Коментари Харесай

Дете с диабет не може да получи безплатно лечение заради украинско гражданство

 bTV 7-годишният Иван Стариков от три години живее в България, диагностициран е диабет Тип I и има потребност от инсулин, само че няма право на гратис лекуване у нас.

Причината е, че има Личен номер на чужденец (ЛНЧ), само че няма Единен цивилен номер (ЕГН).

Иван е дете на разведени родители в Украйна, родителските права са присъдени на майка му, само че тя е умряла. Осиновява го баба му Ирина, която пък се омъжва за българина Минко Евтимов.

За да получи детето ЕГН и надлежно право на гратис лекуване, би трябвало да минат пет години от престоя му в България. Българинът Минко Евтимов би могъл да го осинови, само че процедурата би трябвало да мине през украински съд и ще отнеме много време.

Иван може да се откаже от украинско поданство, само че чак, когато стане на 18 години, оповестява bTV.

В момента 7-годишното момче се лекува в болница " Света Марина " във Варна. Лечението му заплащат родителите.

Според проф. Виолета Йотова, началник на Първа детска клиника в болничното заведение, на никое място в Европейски Съюз и съвсем никъде  в целия свят не биха отказали гратис лекуване на дете с диабет.

За идната една година за Иван са обезпечени инсулин и тест ленти от диабетната общественост във Варна. След година обаче евентуално ще се нуждае от новаторско лекуване, което няма да е по силите на родителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР