БТА представи справка за опита по света с ротационни правителства. Тройният

...
БТА представи справка за опита по света с ротационни правителства. Тройният
Коментари Харесай

Световният опит с ротационни правителства. Порочна практика или решение е “бракът по принуда”?

БТА показа информация за опита по света с ротационни държавни управления.

 

Тройният опит на Израел 

 

След изборите за 23-ия Кнесет, които се организираха през март 2020 година и бяха третите избори в границите на към една година, още веднъж се оказа, че съотношението на силите в израелския парламент не разрешава съставянето на държавно управление. Това вещаеше, че страната още веднъж ще се окаже в положение на политическа неустойчивост и ще би трябвало да се стигне до нови избори.

 

Решението беше да се образува държавно управление на единството, което да включва десния блок “Ликуд ” и блока “Синьо и бяло ”, със съглашение за ротация на премиерския пост сред Бенямин Нетаняху и Бенямин Ганц, водачите на двата блока. Така на 20 април се роди “извънредно национално държавно управление ” на десния блок " Ликуд " на  Нетаняху и “Синьо и бяло ” Ганц.

 

Споразумението регламентира редица въпроси, измежду които ротация на премиерския пост след 18 месеца и по 50% от министерските места за всеки от сътрудниците.

Първи на висшия пост застава Нетаняху,  който до тогава е бил отпред на държавни управления повече от 10 години. Не бива да се не помни, че въпреки да се употребява с откровена поддръжка от страна на тогавашния американски президент Доналд Тръмп, против Нетаняху към този момент са в ход следствия за корупция, машинация и корист с доверие.

 

Ганц отстъпи от предизборните си обещания да не работи при министър председател с повдигнати  срещу него обвинявания. Което в последна сметка унищожи политическата му кариера.

В последна сметка “бракът по насила ” сред “Ликуд ” и ”Синьо и бяло ” рухна през есента на същата 2020 година, откакто двете политически сили не се схванаха за бюджета. И Ганц по този начин и не стигна до премиерския пост, който беше планувано да заеме на 17 ноември 2021 година

 

Сериозна част от гласоподавателите в Израел подадоха сигнал на представяните от тях политически сили, че не се отхвърлят от експериментирането с ротационен министър председател. Така след четвъртите в поредицата от предварителни избори през последните години се стигна до съглашение сред партиите на Нафтали Бенет и Яир Лапид. Но и този опит се провали - болшинството оцелява по-малко от половин година. Нетаняху още веднъж се върна на власт, този път благодарение на крайни националисти. И митингите против плануваната от него промяна на правосъдната система се трансфораха в постоянен детайл от политическото всекидневие в Израел.

 

Първият път, когато Израел тества правилото на ротационен министър председател, беше през 1984 година  Тогава алиансът на Шимон Перес и партията “Ликуд “ на Ицхак Шамир вършат коалиция, като се договарят, че Перес ще е министър председател през първите две години на мандата, а Шамир – идващите две. Двете обединения си разпределят министерските постове (заедно с още 2-3 дребни партии). Любопитен подробност от съглашението посред им е, че по време на своя 2-годишен мандат министър председателят има право да уволнява министри освен от своята квота, само че и от тази на съдружния сътрудник. Този ротационен кабинет обаче оцеля цялостен мандат, за разлика от скоротечната кончина на съюза Нетаняху-Ганц.

 

В Ирландия нещата вървят безпрепятствено

 

Когато на 17 декември 2022 година Ирландия получи нов министър председател, това не стана вследствие на парламентарни избори, а на работещото съглашение за работата на министерски съвет с ротационен министър председател. Михол Мартин ( “Фина фойл ”) стана вицепремиер и министър на външните работи, отстъпвайки министър-председателския пост на Лио Варадкар ( “Фина гейл ”).

 

За разлика от образеца с Израел протичащото се в Ирландия е показателно за съществуването на политическа прагматичност. През 2020 година “Фина гейл ” и ”Фина фойл ” загърбиха отдавнашните си разлики, приемайки нуждата да работят дружно за страната си в деликатна, сложна и бързо изменяща се конюнктура в света. 

 

Смяната на премиера става с приемане на оставката на цялото държавно управление, избиране на нов министър-председател, който пък би трябвало да завоюва избор на доверие за кабинета си. Но явно в Дъблин политиците държат на думата си и процесът по промяната през декември мина без проблеми.

 

Протеклата без разтърсвания промяна преди шест месеца  позволи на Ирландия да влезе в естественото русло на подготовка за редица идни избори: локални, за Европейски парламент през 2024 година  и постоянни парламентарни избори през 2025 г. 

 

Реална ротация на премиерския пост следва след броени дни в Румъния

 

На 26 май актуалният румънски министър председател Николае Чука, водач на Национално-либералната партия, следва да подаде оставка, с цел да даде ход на контрактуваната през 2021 година ротация на министър-председателския пост и отпред на изпълнителната власт в Букурещ да застане водача на социалдемократите Марчел Чолаку.

 

До този вид на ръководство, който е казус в историята на страната, се стигна след неколкомесечна политическа рецесия и два опита за сформиране на държавно управление на малцинството през есента на 2021 г. 

 

Няколко месеца по-рано се бе разпаднало дясноцентристкото държавно управление на Национално-либералната партия и реформаторския Съюз за избавление на Румъния, които се бяха класирали надлежно на второ и на трето място на парламентарните избори през 2020 година Победителят тогава - Социалдемократическата партия (с близо 29 % от гласовете), не можа да сформира кабинет, тъй като нито една от партиите, влезнали в Народното събрание, не пожела да създадат коалиция.

 

Политическата рецесия от есента на 2021 година докара до протокол за съдружно ръководство сред отколешните политически врагове – социалдемократите и либералите, които привлякоха в държавното управление и Демократичният съюз на унгарците в Румъния. Така изпълнителната власт в Букурещ се озова с парламентарна поддръжка от 208 депутати в долната камара (с общо 300 места) и 95 сенатори в горната камара (с общо 136 места). От самото начало в протокола бе заложена ротация на премиерския пост през година и половина.

 

Тези дни следва действителният трансфер в ръководството. Освен поста на министър-председателя, партиите в ръководещата коалиция следва да си разменят и основни министерства, което съгласно информации в румънските медии може и да не протече без търкания. Появиха се сигнали за допустимо излизане от държавното управление на партията на етническите унгарци, само че даже и без народните представители от Демократичен съюз на унгарците в Румъния, обединението сред социалдемократите и либералите разполага със устойчиво парламентарно болшинство. Очакванията са рокадата да стане факт до 1 юни.

 

И в Германия  беше премисляно основаване на държавно управление с управление на ротационен принцип през 2005 година сред ХДС и ГСДП, при което тогавашният канцлер от ГСДП Герхард Шрьодер щеше да продължи да извършва функционалностите си до 2007 година, след което Ангела Меркел от ХДС щеше да поеме поста за оставащите две години. Християндемократите обаче отхвърлиха този вид и избраха образуване на огромна коалиция без ротация, като Меркел зае канцлерския пост през целия мандат.

 

В Турция  Партията на справедливостта и развиването (ПСР) загуби за първи път парламентарното си болшинство  на изборите през 2015 г, което нанесе удар върху упоритостите на президента Реджеп Тайип Ердоган да натрупа повече власт и остави учредената от него партия да зависи от младши съдружен сътрудник.

 

Очакваше се Ердоган публично да изиска от министър-председателя Ахмет Давутоглу, водач на ПСР, да се опита да образува коалиция. Ако Давутоглу не успее, Ердоган може да се обърне към втората по величина партия - Републиканската национална партия (РНП) - с молба да се опита да сформира работещо държавно управление.

Лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, който желаеше да сътвори опозиционна коалиция, предложи министър-председател да стане Девлет Бахчели, водач на Партията на националистическото деяние (ПНД), в договорка, която би изключила ПСР.

 

" Гледам позитивно на една коалиция с ПНД ", съобщи Къличдароглу пред медиите. " Ако те желаят, бихме могли даже да създадем поста на министър-председателя ротационен. Нека (Бахчели) да пристигна и да бъде министър-председател в тази коалиция. "

 

Идеята по този начин и не се осъществя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР