БСП-София официално издигна за кандидат-кмет на столицата и водач на

...
БСП-София официално издигна за кандидат-кмет на столицата и водач на
Коментари Харесай

БСП-София побърза да издигне Ваня Григорова за кандидат-кмет. ГЕРБ номинира за пети път Димитър Николов в Бургас

БСП-София публично издигна за кандидат-кмет на столицата и лидер на листата общински съветници синдикалистката Ваня Григорова. Това стана макар, че тя не е утвърдена от управлението на партията.

В същото време ГЕРБ номинира за пети следващ мандат в Бургас Димитър Николов, за който по-рано водачът Бойко Борисов сподели, че няма да бъде издигат още веднъж.

Местните избори ще се проведат на 29 октомври .

На 25 август Григорова заяви, че влиза в борбата за кмет на София от името на лява коалиция, в която са столичната организация на Българска социалистическа партия, “Левицата! ” на Мая Манолова и по-малки партии. За задвижването на кандидатурата ѝ обаче първо трябваше да има утвърждение от градската конференция на столичните социалисти, което стана в събота.

Обявяването на Григорова докара до напрежение с управлението на Българска социалистическа партия. Зам.-шефът на социалистите в Народното събрание Георги Свиленски сподели, че преди да са извървени всички партийни процедури, е рано да се приказва за одобрен претендент. Той посочи, че има 12 номинирани и името ще е ясно чак в средата на септември.

Софийската организация, в която от години членуват доста вътрешни съперници на водача Корнелия Нинова , и централата на “Позитано 20 " от дълго време са в обтегнати връзки. Сега те се изострят още повече, след БСП-София отхвърли да мине партийната процедура, преди да бъде оповестена Григорова като номинация.

Това беше направено на брифинг от ръководителя на БСП-София Иван Таков , койтоще бъде на второ място в общинската листа и персонално е предложил тя да бъде управлявана от нея.

" Тръгваме в нелека борба за София, ние ще се борим най-много за това " сглобката ", която се получи на национално равнище, да не позволим да се получи още веднъж и в София ", сподели той.

Самата Григорова, която от години е стопански консултант в КТ " Подкрепа " , благодари за единомислещото утвърждение от БСП-София. Тя сподели, че чака поддръжка и от съдружните сътрудници в " Българска социалистическа партия за България ".

При показване на целите си преди дни Григорова сподели: “Често си приказваме, че въздухът в София е извънредно замърсен. Но доста рядко си приказваме за ремонт на постройките, които блокират въздушните коридори към София ”. Тя обаче не посочи нито кои високи постройки би трябвало да бъдат отстранени, нито ще стане това.

В същото време в Пловдив единомислещо от градската конференция за кандидат-кмет от Българска социалистическа партия беше повдигнат арх. Костадин Палазов .
ГЕРБ отново издига Димитър Николов в Бургас
Междувременно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията ще разгласи своите кандидат-кметове към 15 септември. Тъй като беше на посещаване в Бургас обаче, той сподели, че актуалният градоначалник Димитър Николов още веднъж ще бъде повдигнат.

Това ще е пети негов мандат, в случай че бъде определен - той ръководи от 2007 година и е най-дълго изпълнявалия длъжността кмет на града - 15 години и 10 месеца.

Николов беше единомислещо номиниран от общинската партийна организация в края на юли, само че се очакваше решението на управлението на ГЕРБ. През май 2021 година той беше освободен като зам.-председател на ГЕРБ, само че остана в изпълнителната комисия.

В записа от партийно съвещание на " Продължаваме промяната ", който беше оповестен от депутата Радостин Василев през май, се твърдеше, че Николов ще бъде повдигнат от предприемчив комитет, с поддръжката на президента Румен Радев. Това съответства с изявление на Борисов от 2022 година, че Николов е измежду кметовете, които няма да се кандидатират отново. Същото той сподели и за Йорданка Фандъкова , която ръководи в София към този момент 18 години, и за Здравко Димитров в Пловдив.

Срещу Николов в Бургас от Политическа партия ще повдигнат Константин Бачийски . Той е народен представител в сегашния и предните два Народното събрание, някогашен общински консултант в Бургас и ръководител на партия „ Средна европейска класа “. С нея Политическа партия се яви на първите си избори, когато още не беше записана като партия. Оттогава Бачийски е лидер на бургаската листа, макар неодобрението на част от симпатизантите на Политическа партия.

В столицата Политическа партия, " Демократична България " и “Спаси София ” към този момент Васил Терзиев . Срещу него обаче също има напрежение поради връзки на негови родственици с Държавна сигурност. Самият той от тяхното минало и осъди репресиите по времето на комунизма като закононарушение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР