БСП ще приключи днес първия кръг от консултации за съставяне

...
БСП ще приключи днес първия кръг от консултации за съставяне
Коментари Харесай

БСП приключва първия кръг консултации за нов кабинет

Българска социалистическа партия ще завърши през днешния ден първия кръг от съвещания за сформиране на държавно управление с третия изследователски мандат.

Очакват се диалози с парламентарната група на „ Демократична България “ (ДБ) и напусналите " ИТН " (ИТН) депутати. Срещите още веднъж ще се състоят в Народното събрание.

Да има работещо антикорупционно болшинство е изискването на напусналите депутати от Има Такъв Народ, с цел да поддържат кабинет с мандата на Българска социалистическа партия, сподели самостоятелният народен представител Георги Георгиев пред Нова телевизия.

Същото условия сложиха и от „ Продължаваме промяната “ (ПП) по време на консултациите си с „ Българска социалистическа партия за България “ във вторник. Двете обединения препотвърдиха направената към този момент стратегия и оповестиха, че името на премиера ще стане ясно, в случай че се обезпечи болшинство за политиките в нея. От Българска социалистическа партия считат, че претендентът за министър-председател би трябвало да бъде посочен от Политическа партия - най-голямата политическа мощ в Народното събрание.

Всряда левицата беседва и с представителите на парламентарната група на Има Такъв Народ. От „ Българска социалистическа партия за България “ споделиха, че за основа на съставянето на предстоящ кабинет в границите на сегашния парламент слагат подготвена управническа стратегия. От Има Такъв Народ разясниха, че имат съвпадане по съвсем всички точки, измежду които и приемането на антикорупционния закон.

На брифинг в Народното събрание след срещата водачът на Българска социалистическа партия и вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността в оставка Корнелия Нинова заключи, че Има Такъв Народ имат воля и предпочитание да беседват за сформиране на постоянен кабинет. И двете обединения бяха на мнение, че лични назначения следва да се разискват на по-късен стадий.

Относно предлагането вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да оглави Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество Ива Митева от Има Такъв Народ уточни, че нямат „ остри възражения “ против кандидатурата му. По думите ѝ обаче не би трябвало да се записва съответно име, преди да бъдат признати процедурните правила за избор на ръководител на комисията.

След като ППне съумяха да осъществят проучвателния мандат, а ГЕРБ-СДСотказаха да го одобряват, президентът Румен Радев връчи последния мандат на „ Българска социалистическа партия за България “. Процедурата по връчването на мандатите стартира, откакто бе гласуванвот на съмнение към кабинета „ Петков “ през юни.

Ако и „ Българска социалистическа партия за България “ не успее да извърши мандата, президентът ще разпусне 47-ото Народно заседание, ще сформира служебно държавно управление и ще разгласи датата за провеждането на предварителни парламентарни избори.

Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР