БСП се противопостави на предложените от депутати на Обединени патриоти

...
БСП се противопостави на предложените от депутати на Обединени патриоти
Коментари Харесай

БСП потвърди позицията си против преименуването на 24 май и от парламентарната трибуна

БСП се опълчи на препоръчаните от депутати на " Обединени патриоти " и подкрепени на първо четене в Народното събрание от ГЕРБ промени в Кодекса на труда, касаещи измененията в наименованието на националния празник 24 май, съобщи БГНЕС.
В декларация от името на парламентарната група депутатът Ирена Анастасова уточни, че левицата е твърдо срещу преименуването от " Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност " в " Ден на българската книжовност, култура и просвета ". Ден по-рано показаха и от Изпълнителното бюро на Националния съвет на левицата.
 Османи: Българският спор за 24 май е в прорез с Договора за добросъседство Османи: Българският спор за 24 май е в прорез с Договора за добросъседство
Всяка смяна на това, което е постигнала българо-македонската комисия, значи, че целият развой е подкопан. За светите братя Кирил и...
„ Подобни промени имат значим народен темперамент и необятен интернационален отзив, по тази причина би трябвало да бъдат предмет на публично разискване, в което да вземат присъединяване водещи учени от региона на медиевистиката и българистиката “, счита Анастасова.
Според нея в стремежите да бъде отстранено определението „ славянска “ в препоръчаното название на празника се „ съзира непредвидливост и непросветеност “. „ Това намираме като опит да се отнеме общославянската и общоевропейска значителност на Кирило-Методиевото дело, избавено и получаващо своето благотворно развиване по българските земи. Създадената в Преславската книжовна школа от Методиевите възпитаници българска кирилица към този момент е приета в Европейския съюз като една от трите публични писмености, наред с латинската и гръцката. Тази българска кирилица се употребява от близо 300 милиона по света “, сподели още Анастасова.
„ Официалната празнично-обредна система на България не трябва да зависи от управнически мандати, не би трябвало да се въздейства от политическа обстановка или партийни ползи, не може да бъде обект на разностилие по персонални усеща или желания “, добави още националният представител.
От парламентарната естрада Ирена Анастасова прикани законопроектът да бъде отдръпнат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР