БСП са поканили днес парламентарно представените партии на разговор за

...
БСП са поканили днес парламентарно представените партии на разговор за
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО! Бюджетът за 2023г. събра на спешна среща в парламента ГЕРБ, ПП, ДПС и БСП

БСП са поканили през днешния ден парламентарно показаните партии на диалог за цените, приходите и Държавния бюджет. Въпреки, че към момента няма изясненост за вероятно болшинство и постоянен кабинет, партиите в 48-то Народно заседание не престават да разискват разнообразни тематики. Левицата желае да сложи акцент върху правенето на Бюджета за 2023 година и приемането му в период. По закон сметката, би трябвало да бъде входирана до края на месеца.

Сигурни участници в диалозите са представителите на Политическа партия, които ще се срещнат със социалистите, с цел да показват акцентите в обществената и икономическата стратегия на партията, за която партията ще търси поддръжка в новия парламент.

От ГЕРБ също ще изпратят свои представители на диалозите.

Пред публицисти в коридорите на Народното събрание водачът на „ Български Възход “ Стефан Янев съобщи, че партията му няма да се яви на срещата, проведена от Нинова.

Той означи, че най-хубавият принцип е „ този, който приема бюджета, да го извършва “. Янев добави, че в случай че бюджетът е неосъществим или се влезе в серпантина на нови заеми, „ е по-добре да бъдем по деликатни, да забележим какви са цифрите и в структурата на Народното събрание да водим съществени диалози “.

Демократична България изрично са отказали да участват.

Корнелия Нинова съобщи преди началото на срещата, че предстоят комплицирани диалози за състава на държавното управление, само че е наложително да бъде признат бюджетът за идната година. Тя добави, че към този момент има неприятен опит от предходния кабинет да бъде избран бюджет, а по-късно в пленарна зала – отритнат.

„ Дали ще има таван на цените на парно, ток, вода, две цени – за хората с по-високи и по-малки приходи, дали ще бъде въведено понятието „ Енергийна беднотия “, бихме желали да обсъдим заплащането на тока от компаниите и най-малко рамката на бюджета за идната година “, съобщи тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия добави, че приходите и разноските за следващата година би трябвало да подсигуряват фамилиите, стопанската система, както и фискалната дисциплинираност. „ Надяваме се на необорим и спокоен диалог. Не желаеме да оставим страната без тези решения В този комплициран миг. Какво сме постигнали, ще ви го кажем на излизане “, съобщи тя.

Според Нинова за отказалите се от срещата „ явно тези тематики не са най-важните “.

„ Дали ще има последващи избори, е нестабилно събитие, само че бюджетът е несъмнено събитие и тези диалози би трябвало да се водят. Защото нашата угриженост е да подсигуряваме на хората и стопанската система какво ги чака идващите месеци “, съобщи тя, отговаряйки на въпрос на репортера на ПИК

Корнелия Нинова означи, че едно от нещата, за които Българска социалистическа партия предлага да се приказва, е таванът на цените. Тя добави, че ще бъде препоръчан и обществен пакет, който също да бъде разискван с останалите партии. „ Хайде да забележим, това което сме дали обещание на хората, ще го създадем ли, или е било предизборна залъгалка. Партиите би трябвало най-малко да си приказваме по тези значими въпроси за хората и страната “.

Тя съобщи, че няма пояснение за какво от Демократична България са се отказали от оферти от Българска социалистическа партия диалог. „ Служебният финансов министър е задължен да внесе бюджета, само че парламентарно показаните партии сме длъжни да го обсъдим “.

Минута преди да влезе на диалога си с сътрудниците от Политическа партия, Нинова изрично съобщи, че Българска социалистическа партия няма да поддържат държавно управление с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “.

Журналистите бяха позволени да създадат протоколни фрагменти от началото на срещата. На нея участват представители на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Политическа партия.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР