БСП е за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност

...
БСП е за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност
Коментари Харесай

Напук на Радев: БСП и ДБ подкрепиха искането на Кирил Петков за КСНС

БСП е " за " привикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по въпроса със Северна Македония. Това разгласи водачът на Българска социалистическа партия и вицепремиер и министър на стопанската система Корнелия Нинова пред " Нова нюз ".

" Винаги е потребно този орган да заседава, тъй като там са показани всички партии и служби. Ако би трябвало, съветът още веднъж ще удостовери досегашната позиция, че няма да вдигнем ветото над Северна Македония, до момента в който не се извърши договорът " за добросъседство от 2017 година, разяснява Нинова.

От своя страна съпредседателят на " Демократична България " ген. Атанас Атанасов приветства пред Българска национална телевизия хода на Кирил Петков да изиска привикване на КСНС. " България има народен интерес от това Северна Македония да стане член на Европейски Съюз, с цел да може да сме заобиколени от другарски страни, само че в сегашния миг нито има задоволителна социална поддръжка, нито в Народното събрание има подготвеност да се подвига ветото ", разяснява ген. Атанасов и настоя, че ветото не можело да бъде вдигнато и се правели опити през тази тематика да бъде дестабилизирано държавното управление.

" Руската агентура е тази, която се пробва изкуствено, посредством македонския въпрос, да дестабилизира ръководството на страната ", посочи Атанасов и изясни, че през последните години настойчиво се работело върху съзнанието на българското общество, а и " сътрудниците от Македония не спомагат по развиване на този въпрос ".

В петък министър председателят Кирил Петков пожела във видеообръщение президентът Румен Радев да свика КСНС. Той упорства партиите, службите и президентът още веднъж да обсъдят българското несъгласие против започване на договаряния от Северна Македония за участие в Европейския съюз. Желанието на премиера пристигна след две значими визити в България през седмицата - на асистент държавния секретар по европейските въпроси Карън Донфрийд и на еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи.

" Имаше нещо премълчано " във вчерашния запис на Петков. Това пък разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова по-рано през днешния ден във връзка настояването на премиера. Дясната ръка на президента Радев - Димитър Стоянов, посредством който постоянно приказва шефът му, изрично съобщи през днешния ден, че няма смисъл от привикване на КСНС.

Президентът Румен Радев е измежду покровители на тезата, че българите първо би трябвало да бъдат вписани в македонската конституция като малцинство и едвам по-късно да отпадне ветото. Тази позиция е неприемлива за Скопие, както изясни външният министър Буяр Османи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР