Брюкселското зеле е не по-малко популярно от бялото зеле, карфиола

...
Брюкселското зеле е не по-малко популярно от бялото зеле, карфиола
Коментари Харесай

Брюкселското зеле е перфектно за диета

Брюкселското зеле е не по-малко известно от бялото зеле, карфиола и броколите. В див тип това зеле не се среща в природата – то е основано изкуствено в Белгия, откъдето идва името му.

Култивирането му е почнало през средата на осемнадесети век и през първата четвърт на деветнадесети век то към този момент се е отглеждало освен в Белгия, само че и в Холандия, Англия, Германия, Франция и Съединени американски щати.

Брюкселското зеле съдържа въглехидрати, захар, белтъчини, пектини, влакнини, витамини А, С, Е и В, калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, желязо, йод, мед, цинк.

Брюкселското зеле съдържа напълно малко калории – 100 грама ще дадат на организма ви единствено петдесет калории. Това зеле е съвършено за тези, които желаят да отслабнат.

 Брюкселското зеле е съвършено за диета

Брюкселското зеле се предлага при атеросклероза, анемия, исхемична болест, запек, бодърствуване, диабет, нарушавания на панкреаса, бронхит, астма, алергии.

Сокът на брюкселското зеле оказва помощ за бързото зараствана на раните, има противовъзпалително и общоукрепващо деяние. Брюкселското зеле съдържа доста фолиева киселина, която е доста потребна за бременните. Фолиевата киселина въздейства добре върху развиването на нервната система на плода.

Брюкселското зеле, с помощта на наличието на витамините В и С, въздейства добре върху тена на лицето. То подтиква образуването на червени кръвни телца.

Който желае да се втали, би трябвало да употребява брюкселското зеле освен сварено или задушено, само че също по този начин и сурово във тип на салата, съчетано с моркови.

Когато обработвате термично брюкселско зеле, не би трябвало да го варите повече от пет до 10 минути, с цел да запазите зеления му цвят и да остане хрупкаво. Вкусна салата се получава, в случай че смесите сварени нарязани картофи със сварени в подсолена вода половинки кочанчета от брюкселско зеле. Овкусете и поръсете с нарязани зелени подправки.

Брюкселско зеле не могат да употребяват хора с нараснала киселинност на стомашния сок, а също и след интервенции на гръдния панер и на стомаха, както и след инфаркт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР