Брюксел изнесе план за най-уязвимите“Инструментариумът” съдържа краткосрочни меркиСтраните сами ще

...
Брюксел изнесе план за най-уязвимите“Инструментариумът” съдържа краткосрочни меркиСтраните сами ще
Коментари Харесай

ЕС с енергийни чекове срещу кризата

Брюксел изнесе проект за най-уязвимите
“Инструментариумът” съдържа краткосрочни ограничения

Страните сами ще вземат решение какво и по какъв начин да ползват

Европейската комисия разкри в сряда предложение за набор от ограничения, които страните членки да подхващат, с цел да се оправят с енергийната рецесия, която притиска Стария континент, съобщи Агенция Франс Прес.

“Комплектът инструменти”, показан от енергийния комисар Кадри Симсон планува краткосрочни дейности за преодоляване на енергийните цени, само че и оферти за създаване на “устойчивост против бъдещи сходни кризи”. Еврокомисарят напомни че по отношение на настоящото законодателство на Европейски Съюз, страните членки имат правото да подхващат дейности, с цел да “се оправят с незабавните последици за потребителите и бизнеса”, поради което оповестени ограничения би трябвало да бъдат съсредоточени първоначално “върху уязвимите семейства и дребните предприятия”.

Сред препоръчаните ограничения, които страните могат да подхващат, Европейската комисия предлага обезпечаването на незабавна помощ за тези, които се намират в енергийни усложнения, чрез “енергийни купони/чекове”, посредством които страната поема част от сметките им. Възможно е също по този начин и въвеждането на краткотрайно отсрочване на заплащанията, още веднъж с държавна гаранция. Брюксел предлага също по този начин на страните да понижат налог добавена стойност върху енергетиката, само че по ориентиран само към уязвимите семейства метод.

Европейската комисия напомни, че въвеждането на тези изключителни ограничения на национално равнище не би трябвало да довежда до ужас в европейския енергиен пазар и че Брюксел ще бъде изключително внимателен за това държавните управления да съблюдават рамките на Европейски Съюз. Европейска комисия също по този начин ще проверява всевъзможни сигнали за финансови спекулации.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР