Брюксел има нова стратегия за справяне с твърдоглавите централноевропейски столици

...
Брюксел има нова стратегия за справяне с твърдоглавите централноевропейски столици
Коментари Харесай

Разделяй и владей: как Брюксел опитва да опитоми Централна Европа

Брюксел има нова тактика за справяне с твърдоглавите централноевропейски столици - " разделяй и владей ", написа авторитетното издание " Политико ".

Според него Европейската комисия работи подмолно, с цел да всее разкол сред Унгария и Полша, с които води борба за спазването на демократичните правила, и останалата част от Вишеградската четворка (Словакия и Чехия). Дипломати и публични лица от района настояват, че Комисията употребява силата на портфейла си в договарянията за бюджета на Европейски Съюз, с цел да провокира разделяне измежду четирите страни. Ако бъде сполучлива, тази тактичност може да изолира още повече Унгария и Полша.

На фона на предстоящите обилни съкращения на финансирането за развиване за страните от Централна Европа в идващия седемгодишен бюджет на съюза, Брюксел бе явен към водачите в Прага и Братислава, че не е в техен интерес да се съюзяват с де факто водача на Полша Яросав Качински и унгарския министър председател Виктор Орбан.

След присъединението на страните от Вишеградската група към Европейски Съюз през 2004 година обособените им ползи започнаха да стават все по-различни, което прави по-лесна задачата на Брюксел да ги изправи една против друга.

Тези разлики бяха забележими по време на скорошната годишна среща на районни водачи, проведена от словашкия институт Globsec в Братислава.

На нея полският външен министър Яцек Чапутович предизвести, че отстъпването на прекалено много пълномощия на Еврокомисията и приемането на оферти за по-засилена интеграция в Европейски Съюз, като тези на френския президент Еманюел Макрон, ще " наложат волята на елитите на хората ".

Други от района обаче бяха по-предпазливи в отбраната на алтернативата – " междуправителствен " метод за взимането на решения в Европейски Съюз, който те се притесняват, че ще даде на огромните страни като Германия и Франция още повече въздействие.

" Би било доста неприятно, в случай че станем очевидци на развой, превръщащ Европа от общностно ръководена в междуправителствена ", разяснява Иван Корчок, словашки държавен секретар по европейските въпроси. По думите му сходен метод би разкрил " разликата в тежестта " сред огромните и дребните страни.

Връзката с миграцията

Основният въпрос, който продължава да свързва страните от Вишеградската група, е миграцията. Всички те са срещу квотите и другите оферти, които биха ги задължили да одобряват забележителен брой бежанци. Но тук те са подкрепени и от няколко други страни членки, които не са съгласни с напъните на Еврокомисията да реализира компромис за промяна на сегашната система.

По-належащото терзание за Комисията обаче е позицията на членовете на Вишеградската група за предлагането за " господство на закона ", което ще разреши на Брюксел да стопира евросредства за страните, за които се счита, че не съблюдават демократичните стандарти на Европейски Съюз.

Предложението последва решението на Еврокомисията през декември да се опита да глоби Полша за противоречивата правосъдна промяна, която съгласно критици подкопава независимостта на правораздаването и конституцията. Според член 7 от Договора за Европейски Съюз, задействан от Комисията, Полша може да загуби правото си на глас в Европейски Съюз. Подобно решение обаче въпреки всичко е малко евентуално, тъй като изисква единомислещото единодушие на всички страни членка, а Унгария съобщи, че ще наложи несъгласие.

 Полският министър председател Матеуш Моравецки и Андрей бабиш
© Associated Press

Полският министър председател Матеуш Моравецки и Андрей бабиш

Орбан завоюва трети следващ мандат на изборите през април, противопоставяйки се на намесата на Европейски Съюз. Според някои наблюдаващи в Брюксел обаче акцията на Орбан за " нелиберална народна власт " не е нищо повече от блъфиране, и той може да изтъргува ветото си за по-добри условия от Европейски Съюз за бюджета. Унгария разчита на еврофондовете за повече от 55% от обществените вложения – пари, без които Орбан не може.

В същото време публични лица в Словакия и Чехия ясно дадоха да се разбере, че не желаят да жертват личните си ползи, с цел да защитят Полша и Унгария по въпроса за върховенството на закона. Еврофинансирането съставлява 55% от обществените вложения в Словакия и 43% в Чехия и те също са обезпокоени за позицията си в Европейски Съюз.

Братислава и Прага са изправени пред свои лични провокации, свързани с популизма и корупцията, само че политическите им ползи повече се приближават до тези на Германия и Австрия, с които стопанските системи им към този момент са тясно обвързани, в сравнение с до тези на някогашните им съседи от Варшавския контракт.

Това важи с особена мощ за Словакия, която единствена от района е членка на еврозоната. Ако наклонността за стопанските системи на двете страни продължи в същата посока, е допустимо и двете да се причислят към редиците на чистите платци по време на идващия бюджетен цикъл на Европейски Съюз.

И въпреки всичко решението на Комисията да играе твърдо с района, може да има противоположен резултат, изключително в случай че популистите съумеят да показват дейностите на Брюксел като част от по-широка тактика за налагане на волята му над района. Именно това се случи по въпроса с мигрантите.

Неуспехът на Комисията да се поучи от грешката си разкрива един по-фундаментален въпрос, разяснява Милан Нич, старши помощник в немския Съвет за външни връзки, който учи района,: " Те не схващат източноевропейците ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР