Брутният вътрешен продукт (БВП) в страната се е свил с

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) в страната се е свил с
Коментари Харесай

Родната икономика се e свила с 1,8% през първото тримесечие ...

Брутният вътрешен артикул (БВП) в страната се е свил с 1,8% през първото тримесечие на 2021 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година. От Националният статистически институт (НСИ) регистрират, че тази стойност съответствува с прогнозните. Спрямо посленото тимесечие на 2020 година, обаче се следи растеж с 2,5%.

Според статистиката спадът в интервала от януари до март е за четвърто подред тримесечие, само че той е най-слаб от началото на пандемията, което демонстрира, че българското стопанство последователно се възвръща към равнищата отпреди здравната рецесия.

Икономиката у нас се сви най-силно през второто тримесечие на предходната година след въведените строги противоепидемични ограничения за ограничение на първата вълна на пандемията. Тогава беше регистриран спад от 10,1% на тримесечна база и 8,6% на годишна база, което беше най-драстичният спад за повече от 20 години.

Според данните на Национален статистически институт създаденият БВП за интервала януари до март на тази година възлиза на малко над 27 милиарда лева, или приблизително по 3 912 лева на глава от популацията на странат. В Института пресмятат, че относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в най-големия бранш на стопанската система - този на услугите, се усилва до 71,3%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР