Броят на новородените в Япония спада вече за осма година,

...
Броят на новородените в Япония спада вече за осма година,
Коментари Харесай

Нов рекорден спад от 5% на раждаемостта в Япония за 2023

Броят на новородените в Япония спада към този момент за осма година, като е достигнал нов отрицателен връх за 2023 година , оповестиха Reuters по данни на японското държавно управление.

Раждаемостта в страната е спаднала с 5.1% от предходната година на 758 631. Броят на женените двойки е понижен с 5.9% на 489 281, като това число пада под 500 000 за първи път от 90 години насам. Извънбрачните деца са необичайност в Япония, което е допустимо да вещае по-нататъшно понижаване на популацията.

Главният секретар на страната Йошимаса Хаяши е дал отговор по излезлите статистики, като твърди, че държавното управление ще поеме " невиждани стъпки " за справяне със спада на раждаемостта. Част от активността ще е по отношение на разширение на броя на детските заведения и поощряване увеличението на заплатите на младите измежду работната ръка.

" Спадът на раждаемостта е сериозен. Броят на младите внезапно ще спадне до 2030 година - през тези близо 6 години ще е последният късмет да обърнем наклонността ", разгласи основният секретар.

С оглед на евентуалното обществено и стопански влияние и на напрежението върху публичните финанси, японският премиер Фумио Кишида назовава наклонността " най-тежката рецесия, против която страната ни се е изправяла ". Допълнително, в края на предходната година той е разкрил редица стъпки в поддръжка на семействата с деца.

Японското население е допустимо да намалее с близо 30% и да се намали до 87 милиона за 2070 година , като четиридесет на 100 от жителите са в горната възрастова граница над 65 години. Това демонстрира оценката на Националния институт за проучване на популацията и общественото обезпечаване на Япония.
 Япония с проект за стимулиране на раждаемостта
Япония с проект за стимулиране на раждаемостта

Страната обмисля целеви облигации за набиране на средствата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР