Броят на избирателите, които са гласували на местните избори в

...
Броят на избирателите, които са гласували на местните избори в
Коментари Харесай

Сърбите бойкотират изборите в Северно Косово

Броят на гласоподавателите, които са дали своят вот на локалните избори в Северно Косово през днешния ден до 15 ч., е бил 1092, заяви представителят на косовската централна изборна комисия Валмир Елези.
Прочетете още
Общо гласоподавателите в района са над 45 хиляди, само че сърбите, които са болшинство в северната част на страната, всеобщо бойкотират вота след отхвърли на „ Сръбска листа “ и Партията на косовските сърби да вземат участие в локалните избори основно поради това, че към момента не е основан Съюзът на сръбските общини, за който упорстват.

Само трима етнически сърби се явиха да гласоподават в секцията в Лепосавич. Според Елези изборите протичат безпрепятствено и гладко.

Вчера сръбският президент Александър Вучич още веднъж повтори, че сърбите не вземат участие в изборите, тъй като съвсем 10 години Брюкселското съглашение, предвиждащо основаването на Съюз на сръбските общини, не се извършва. Той упрекна за това Европейски Съюз като поръчител за използването на договореностите.

От своя страна в четвъртък косовският министър председател Албин Курти упрекна Сърбия, че сплашва сръбските гласоподаватели в Северно Косово за да не им разреши да вземат присъединяване в изборите.

Сред претендентите на днешните избори остана единствено един етнически сърбин – самостоятелната кандидатка за кмет на Звечан Сладжана Пантович.

Изборите в Северно Косово се постановиха, откакто през ноември предходната година сръбските представители напуснаха косовските институции в изискванията на напрежение поради промяната на сръбските регистрационни номера на колите с косовски.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР