Броят на болните от морбили продължава да расте в много

...
Броят на болните от морбили продължава да расте в много
Коментари Харесай

Стана страшно! Епидемия от морбили заля България!

Броят на болните от морбили продължава да пораства в доста български градове, а заплахата България да бъде заляна от зараза, звучи все по-реално.

Огнищата на заболяването се разрастват във всички райони по света и водят до от ден на ден смъртни случаи, главно измежду деца, предизвестява Световната здравна организация.

Епидемията стартира в Благоевградско, само че последователно се трансферира и в София област, най-много в регионите на Самоков и Ихтиман. Вече има случаи на инфектирани и в Кюстендил, Дупница, Пловдив, Велико Търново и Бургас. Отново е настоящ и дебатът за и срещу имунизациите.

Според обновена информация все още има регистрирани 759 случая на инфектирани с морбили, без да се прецизира дали инфекцията се е случила преди или след имунизиране.

"Ако не си имунизиран, вероятността да се разболееш е доста огромна ", съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия неотдавна. И акцентира, че за предходната България е имало доста по-малко болни у нас в съпоставяне със прилежащите ни страни.

„ Миналата година имаме единствено 13 случая на инфектираните с морбили, което го оценявахме като огромен триумф, тъй като това бяха "вносни " случаи на хора, основно младежи, които идват на работа в летния сезон по нашето Черноморие. Предупреждавам притежателите на хотели, които наемат младежи от Украйна и Молдова, да си изяснят имунизационния статус на работниците”, добави още Кантарджиев.

Притеснителен факт е, че тази година растежа на заболелите е доста по-голям. За 2019 година са регистрирани над 400 души, а съгласно здравни специалисти - има остра потребност от млади лекари със компетентност сходни болести.

„ За да имаме в този момент потенциалът да споделяме какви са морбилите. Доказахме, че вариантът е от Македония, Италия и Германия. Миналата година доказахме, че вариантът е D8 от Украйна. За да създадем тези неща обаче би трябвало да имаме младежи, да стават доценти”, разяснява още проф Кантарджиев.

Невинно заболяване ли е морбили? Отговорът е: Не!

Заболяването морбили е познато като "детска болест ", а това кара мнозина да го считат за почтено, само че в реалност нещата не стоят по този начин, написа "Ди Цайт ". Инфекцията е рискова даже за страни с развито опазване на здравето като Германия - изключително за деца под петгодишна възраст, които постоянно я прекарват доста тежко.

Заболяването стартира с температура, хрема и кашлица, а след три до седем дни по лицето и зад ушите се появяват присъщите кафеникаво-розови петънца. Често се стига и до затруднения: 10% от заболелите деца развиват инфектиране на ушите, което може да докара до загуба на слуха.

5% от децата развиват инфектиране на белите дробове, което е най-честата причина за смъртните случаи от морбили. В един на хиляда случая даже се стига до енцефалит (възпаление на мозъка), което може да докара до увреждане на нервната система. А един до двама на хиляда души умират, даже и при съществуване на най-хубаво и навреме лекуване.

Освен това рисковите вируси потискат имунната система на индивида в продължение на месеци, което излага пациента на спомагателни рискове от други инфекции.

Прекараното заболяване фактически основава имунитет за цялостен живот. Лошата вест в тази ситуация обаче е, че в доста редки случаи (между 0,0004% и 0,0011%) може шест до осем години след болестта да се стигне до така наречен субакутен склерозиращ паненцефалит - а това инфектиране на мозъка съвсем постоянно води до гибел.

В момента България е на шесто място в Европа по брой случаи на инфектирани с морбили, заяви основният държавен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Българска национална телевизия. Установени са 460 заболели, от които 20-22% са до 13 месеца, а 76 на 100 са ромски деца.

Министерството на опазването на здравето е осигурило задоволителни количества ваксина против морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с зов при открит пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си доктор.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР