Броени минути след началото на днешния полет, първата степен на

...
Броени минути след началото на днешния полет, първата степен на
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе на път към МКС кораба Крю Драгън и двама астронавти!

Броени минути след началото на днешния полет, първата степен на ракетата-носител извърши безпроблемно кацане върху плаващата платформа “Разбира се, че още те обичам ” – към този момент рутинна активност за компанията на Илон Мъск.

Напомням на читателите, че изстрелването на “Крю Драгън ” трябваше да се случи в сряда, на 27-ми май. За страдание метеорологичните условия доведоха до отсрочване на задачата броени минути преди старта. Днес обаче, въпреки и метеоролозите да предвидиха 50% късмет за неприятно време, изискванията бяха отлични.

Макар и днешният полет да е пилотиран, той към момента се възприема от НАСА и СпейсЕкс като демонстрационен тест. Корабът “Крю Драгън ” ще би трябвало да потвърди съединяване с Международната галактическа станция. Миналата година, когато напролет “Крю Драгън ” излетя за пръв път в безпилотен режим, той съумя да се стикова с МКС. Сега същата тази процедура би трябвало да се организира с астронавти на борда.

Самото идване на МКС е планувано за на следващия ден, 31-ви май в 17:29 ч. българско време. Налице е една огромна неизясненост по отношение на задачата на Хърли и Бенкен – и тя е, че НАСА още не е решила какъв брой време астронавтите ще престоят в орбита. Минимумът, който организацията желае, е един месец, само че вярата е, че “Крю Драгън ” ще издържи цели четири.

Продължителната задача се обуславя от обстоятелството, че дебютният пилотиран орбитален полет на Съединени американски щати се случи след години забавяния – и НАСА не бе поръчала нови съветски кораби “Союз ”, които да транспортират астронавти до МКС (докъм 2019-та година руснаците изстрелваха по четири “Союз-а ”, а от тази година нататък ще летят единствено два). Първоначално организацията планираше задачата на “Крю Драгън ” да е само към две седмици, само че в този момент на борда на станцията живее единствено един американец. Ако корабът остане в положително положение през идващите четири месеца, това ще възвърне американското наличие от трима души. 

Най-голямото тестване пред НАСА и СпейсЕкс ще е кацането – подсещам, че както СпейсЕкс, по този начин и конкурентната компания Боинг (създала пилотираните кораби “Старлайнър ”) имаха съществени проблеми при конструирането на спускаемите системи, в частност на парашутите. Но СпейсЕкс към този момент има зад тила си близо 100 летателни тествания, в рамките на които парашутите потвърдиха безпроблемната си работа. Разбира се, в този момент, когато в космоса летят хора и те би трябвало някой ден да се завърнат на Земята, терзанието ще е по-голямо.

Ако задачата на Бенкен и Хърли мине без засечки, НАСА и СпейсЕкс ще се концентрират върху първата постоянна експедиция до МКС с обмяна на екипаж. Този втори пилотиран полет на “Крю Драгън ” ще бъде извършен най-рано в края на август. Тогава в космоса ще излетят американските астронавти Виктор Гловър, Майк Хопкинс и Шанон Уокър. Към тях ще се причисли и японският астронавт Соичи Ногучи – с което “Крю Драгън ” за пръв път ще транспорти в космоса човек, който не е жител на Съединени американски щати. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР