Броени дни преди ключовите избори в Италия, руската военна инвазия

...
Броени дни преди ключовите избори в Италия, руската военна инвазия
Коментари Харесай

Русия провокира нов политически скандал в Италия три дни преди изборите

Броени дни преди основните избори в Италия, съветската военна инвазия в Украйна се трансформира в съществена разграничителна линия - от двусмислени изказвания на Силвио Берлускони в поддръжка на Путин до директна интервенция на московската дипломация в акцията.

Руското посолство в Италия сътвори провокация, като разгласява в страницата си във Facebook серия от фотоси на Владимир Путин дружно с съвсем всички италиански политически водачи, които сега закриват предизборните си акции.

Заглавието е " От близката история на руско-италианските връзки. Има доста за припомняне ".

Първа е известната фотография на Путин с Матео Салвини, която необятно беше размятана по време на акцията, Салвини е водач на Северната лига, част от дясното пространство, посочено за победител на парламентарните избори в неделя. На фотографията обаче са и Джузепе Конте, някогашен министър председател и водач на Пет звезди - популисткото придвижване на Бепе Грило.

Там е и актуалният външен министър Луиджи ди Майо. На фотосите са и всички водачи на Демократическата партия и някогашни министър председатели - Енрико Лета и Матео Ренци. На друга снимка Путин и Силвио Берлускони са седнали един до различен и се гледат в очите. Показани са още и ръкостискания с Масимо д`Алема и Паоло Джентилони, както и фотография на Путин с сегашния президент Серджо Матарела и с предшественика му Джорджо Наполитано.



Не е пропуснат и актуалният министър председател Марио Драги, който заради липса на фотография с Путин е с министъра на външните работи Сергей Лавров в постройката на държавното управление в Рим.

Драги беше заставен да подаде оставка през лятото, откакто изгуби поддръжката на част от поддържащите го партии поради твърдата си позиция против съветската война в Украйна и поддръжката за украинското държавно управление.

Това не е първият дипломатически скандал с адрес Русия преди изборите. От началото на войната задачата на Москва постоянно се кара с италианските медии, даже заведе дело против вестник " Ла Стампа ", само че след това отдръпна желае.

Посолството се меси интензивно в политическия спор и кара италианските политически водачи да се карат и да се изясняват за какво имат фотоси с Путин.

По време на последните предизборни дни, в Италия е неразрешено да се разгласяват данни от изследвания, само че към този момент дясната коалиция получава 47,2%. Левицата ще получи 28%, само че колебаещите са цели 41%.

В четвъртък вечерта се организира огромен общ протест в Рим на всички десни партии. Лидерите на десницата са сигурни, че ще печеля изборите и ще ръководят добре през идващите пет години.

Съставляващите я партии (на Силвио Берлускони, Матео Салвини и посочената като любимец за министър председател Джорджа Мелони) обаче се явят на изборите поотделно и занапред би трябвало да се схващат кой ще е министър председател и какъв ще е съставът на държавното управление.

Позициите на водачите по отношение на войната в Украйна не са изцяло идентични. Матео Салвини, който беше упрекван в прекомерно близки връзки с Путин, се кълнеше, че си е трансформирал мнението след експлоадирането на войната.

Междувременно, някогашният министър председател Силвио Берлускони - водач на " Forza Italia ", която ще е определяща за бъдещото съдружно ръководство - се опита да оневини съветския президент Владимир Путин за нападението против Украйна.

В изявление за известното публицистично предаване " Porta a Porta " (италианският аналог на " Панорама " ) Берлускони разгласи, че Путин е имал за цел " да размени Зеленски с държавно управление от свестни хора " и да изтегли армията си за седмица.

Водещият на програмата Бруно Веспа подсети на Берлускони, че е " остарял другар " с Путин и го пита какво се е случило с него, с цел да стигне до решение да активизира запаса на Русия във войната и да заплаши с нуклеарен удар.

" Путин изпадна в сложна и трагична обстановка ", дава отговор Берлускони, който сега е и евродепутат от Европейската национална партия.

Той твърди, че Путин е бил подбуден да " измисли тази специфична интервенция " от " съветското население и от своята партия ", откакто пратеници на двете русофилски сепаратистки области - Донецк и Луганск - са се оплакали пред Москва, че губят позиции в спора против Киев.

" Отидоха при Путин и споделиха, че Зеленски е нараснал офанзивите на силите си против тях и техните граници, че починалите са към този момент 16 хиляди. Казали са му: Защитете ни, тъй като в случай че не го извършите, не знаем до каква степен ще стигнем ", твърди той.

" За това войските трябваше да влязат, за седмица да стигнат Киев, да заменят държавното управление на Зеленски с държавно управление от свестни хора и за седмица да се върнат назад. Вместо това откриха непредвидено противодействие и отпор с оръжия от всевъзможен тип от Запада.

Войната продължава повече от 200 дни, обстановката към този момент е доста комплицирана, аз се усещам доста зле когато слушам да се приказва за мъртви тъй като постоянно съм смятал войната за голямо безумие ", изяснява Берлускони.

Въпреки апологията за Путин - той продължава да твърди, че неговата партия остава устойчиво в поддръжка на Украйна.

" Абсолютно да, няма причина, поради която да прекратим нашето присъединяване в Европа, НАТО, Запада и Съединени американски щати ", споделя той пред " Porta a Porta ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР